Dusík odchází z vlády - kvůli Prunéřovu. Liška s ním souhlasí

Praha - Ministr životního prostředí Jan Dusík, kterého do Fischerovy vlády nominovali zelení, se rozhodl rezignovat. Ministerstvo totiž nevydalo stanovisko k modernizaci elektrárny Prunéřov II. Dusík na tiskové konferenci uvedl, že s čistým svědomím rozhodnout nemůže. Chtěl prý požádat ČEZ, aby předložil variantu s účinnější technologií nebo přinesl kompenzační opatření. Premiér Jan Fischer ale v rozhovoru s Dusíkem uvedl, že na další zvažování už není čas. Právě po tomto rozhovoru se ministr rozhodl pro rezignaci. Mluvčí vlády Roman Prorok uvedl, že Fischer rozhodnutí o Prunéřovu neovlivňoval a respektoval, že je to v kompetenci ministra životního prostředí.

„Premiér mé rozhodnutí neakceptoval a požádal mne o bezodkladné vydání stanoviska EIA. Nejsem vnitřně přesvědčen, že v situaci, ve které se nachází proces EIA, je nyní možné s čistým svědomím vydat kladné či záporné stanovisko. Proto jsem se rozhodl rezignovat na post ministra životního prostředí. Ve své funkci jsem se vždy snažil důsledně postupovat v souladu se zákonem a chránit zdraví lidí a životní prostředí. Pro toto již v této vládě necítím prostor,“ uvedl na tiskové konferenci věnované elektrárně Prunéřov II.

Rozhodnutí Dusíka opustit vládu Jana Fischera je definitivní. Sám vyloučil možnost, že by premiér jeho rezignaci nepřijal, jak tomu bylo v minulých dnech s nabídkou odstoupení dalšího ministra nominovaného za zelené, Michaela Kocába. „Ten proces je trošku jiný, protože zatímco kolega Kocáb tu rezignaci nabídl, tak já jsem panu premiérovi poslal dopis, kterým jsem tu rezignaci učinil. Já jsem se s ním o tom bavil už předtím, než jsem to učinil. Jak je to v ústavě, pan premiér tuto moji rezignaci nyní předá prezidentovi,“ vysvětlil Dusík v Událostech, komentářích.

Prunéřov se stal podnikatelsko-ekologickým bojištěm 

Právě modernizace prunéřovské elektrárny je dosti výbušné téma, ekologické organizace se přou se společností ČEZ o použitých technologiích. Podle ekologů by ČEZ mohl použít modernější technologie, čímž by se zvýšila účinnost elektrárny a nevypouštělo by se tolik škodlivých emisí. Jan Dusík si proto nechal vypracovat posudek od konzultanské firmy DNV. Podle zástupce firmy Barta Adamse projekt splňuje většinu požadavků pro nejlepší technologie se dvěma odchylkami. Návrh neodpovídá požadavkům na čistou účinnost a limitům na emise oxidu uhelnatého.

Proces EIA podle něj proběhl v souladu s českými požadavky i požadavky na běžnou praxi v Evropě. „Proces byl dostatečně transparentní,“ uvedl Adams. Jenomže dobrým praktikám prý neodpovídal fakt, že nebyly posouzeny další varianty. V dokumentech experti postrádali informace o znečištění ovzduší v bezprostředním okolí elektrárny, informace o přítomnosti azbestu a kontaminaci půdy. Za nedostatečně průkazné považuje DNV informace o vlivu vsakující vody na vedlejší produkty v elektrárně.

Jan Dusík:

„Mé dnešní rozhodnutí je výsledkem toho, že ten čas, který mám k dispozici od premiéra na základě dřívější dohody, je v rozporu s výsledky studie, podle které jsou potřeba další informace, neumím to v tomto rozložení sestavit. Budu dále se zájmem sledovat, jak se celá situace vyřeší.“

Zelení za Dusíkem stojí, v Prunéřově chtějí lepší technologie

Strana zelených večer rozhodnutí Jana Dusíka podpořila a žádá premiéra Fischera o schůzku. Předseda zelených Ondřej Liška doufá, že se uskuteční v následujících hodinách, nejvýše dnech. Pokud by zelení měli nominovat nového zástupce do vlády, nebyl by to nikdo, kdo by se chtěl podvolit přání ČEZ, zdůraznil na brífinku Liška.

Ondřej Liška:

„Firma ČEZ je sice na jednu stranu vlastněna státem, ale je to také firma, která ovlivňuje dění v této zemi, která ovlivňuje politické rozhodování do té míry, že se jí obávají postavit nejenom ministři vlády, ale i samotný premiér.“

Ještě před Dusíkovou rezignací rozeslal Ondřej Liška tiskovou zprávu, kde tvrdí, že na základě analýzy DNV i dalších odborných studií existuje oprávnění požadovat po společnosti ČEZ, aby projekt přepracovala a při modernizaci použila nejlepší dostupnou technologii, jak požaduje zákon o integrované prevenci. DNV ve své zprávě podle Greenpeace potvrzuje, že projekt předložený společností ČEZ nesplňuje požadavky na nejlepší dostupnou technologii ve dvou oblastech. Použitá technologie nedosahuje požadované čisté termální účinnosti 42 procent a dále překračuje požadovaný emisní limit pro oxid uhelnatý.

U emisí oxidu uhličitého dal posudek nezávislého konzultanta podle Greenpeace také jasnou odpověď: V případě projektu prosazovaného skupinou ČEZ budou emise oxidu uhličitého o 205 tisíc tun ročně vyšší než v případě použití nejlepší dostupné technologie se stejným instalovaným výkonem, což představuje 6,15 milionu tun oxidu uhličitého za předpokládanou dobu 30 let provozu zařízení, uvedl člen Greenpeace Jan Rovenský.

Dusík zadal posudek do zahraničí, aby se vyhnul politickému tlaku. Modernizaci Prunéřova prosazují odbory a zaměstnavatelé jako jedno z protikrizových opatření. Stanovisko ministerstva k projektu není závazné, i bez něj může investor pokračovat v přípravě projektu například žádostí o stavební povolení. Úřady, které budou dál záměr posuzovat, by se jím ale měly řídit.

Jan Dusík nemá na ministerstvu prvního náměstka, který by ho mohl na židli zastoupit. Kdo se tak stane jeho zástupcem, zatím není jasné.