Jurásková zastaví restrukturalizaci zdravotních ústavů

Praha - Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková se rozhodla zastavit restrukturalizaci zdravotních ústavů, a to prý pod politickým tlakem. Řekla to dnes ve sněmovně, která i kvůli tomuto tématu svolala mimořádnou schůzi. Jurásková současně varovala, že už v řádu měsíců čekají tyto ústavy problémy. Současně vyzvala poslance, aby neobviňovali ministerstvo, že situaci zavinilo. Plán na změnu v počtech a činnosti zdravotních ústavů měl odstartovat od dubna. Ze 14 zdravotních ústavů měly zůstat jen dva, v Praze a Ostravě. Odborní pracovníci by zůstali, skončilo by ale vedení některých ústavů, omezila by se administrativa a výdělky by končily ve společné kase. ODS krok ministryně překvapil, ČSSD jej označila za dobrou zprávu.

Nejsilnějším politickým tlakem byla podle ní dnešní mimořádná schůze. „Nemám zájem bojovat s politickými stranami o naprosto věcné, pragmatické a racionální kroky,“ podotkla Jurásková. Nechtěla se prý rovněž jako ministryně úřednické vlády podílet na volebních kampaních. Konkrétní stranu z tlaku neobvinila, zdravotnictví je podle ní dobrým tématem pro všechny strany. Podle ministryně všech 14 ústavů jako celek hospodaří se ziskem, minimálně dva jsou ale ve velké ztrátě. Pokud u nich nedojde k přerozdělení činností, tak podle Juráskové hrozí, že nebudou s to pokrýt závazky například vůči zaměstnancům.

Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková

„Já jsem se rozhodla pod tlakem, který nemohu považovat za odborný ani za tlak, který je ve veřejném zájmu. Já jej bohužel musím považovat za tlak politický a to i od těch, kteří nesou vinu na tom, v jakém stavu zdravotní ústavy v některých regionech jsou. Oznamuji poslanecké sněmovně, že jsem se rozhodla tento proces zastavit.“

Restrukturalizaci kritizovaly odbory

Pro poslance Borise Šťastného (ODS) bylo vyjádření Juráskové překvapivé, nicméně připustil, že toto rozhodnutí je v její kompetenci. Podle Davida Ratha (ČSSD) by změny znamenaly destrukci ústavů, které jsou důležitou součástí státního nezávislého dohledu. „Nelze to jednoduchým způsobem škrtnout,“ uvedl Rath. Velkou roli podle něho hrál v restrukturalizaci první náměstek Marek Šnajdr (ODS). Ostravský a zlínský ústav podle Ratha vedou s ním spojení lidé. „Celé to na nás dělalo dojem, že skutečně se tady chce potichu opět privatizovat celá řada důležitých činností, které má zajišťovat stát,“ prohlásil poslanec.

Plánovanou restrukturalizaci ostře kritizovaly odbory. Podle předsedy Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Jiřího Schlangra se změna struktury a snižování počtu zaměstnanců děje v rozporu se zákonem. Z ústavů musela podle něj od roku 2006 odejít už tisícovka zaměstnanců. Ministerstvo však jakékoli porušení zákona odmítlo.

Ministryně svolala informační seminář, poslanci ale vesměs nedorazí

Jurásková poslance ve svém úvodním proslovu ujistila, že není účelem aktivit ministerstva ani privatizace, ani snižování počtu zdravotních ústavů. Dodala také, že na základě žádosti sněmovního výboru pro zdravotnictví svolala právě na dnešní odpoledne seminář o zdravotních ústavech, kterého se ale podle ní zúčastní jen několik málo poslanců. „Dovoluji si tedy zapochybovat o tom, zda jde skutečně o informace a o věc jako takovou,“ konstatovala.

Informovala je, že proces restrukturalizace zdravotních ústavů měl za cíl vybudovat odborně-technické laboratorní základny, které by spolupracovaly pro účely zdravotního dozoru a účelně využívaly peníze a majetek. Předseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Jaroslav Krákora (ČSSD) citoval z dopisu, který obdržel od zaměstnanců zdravotního ústavu Ústeckého kraje, podepsaného tamními lékaři. Ti ho informovali o plánu ministerstva a uvedli, že cílový stav je v rozporu se zákonem o ochraně veřejného zdraví.

Podle dřívějšího prohlášení poslance KDU-ČSL Ludvíka Hovorky chtělo ministerstvo zrušit fungující síť primární prevence. Podle ministerstva by omezení nehrozilo. Všichni odborní terénní pracovníci by zůstali v terénu, omezila by se jen administrativa a skončilo by vedení některých ústavů. Krákora dnes navrhl text usnesení, v němž by sněmovna vyzvala ministerstvo, aby zastavilo přípravu organizačních změn ve zdravotních ústavech, které se podle něj pohybují na hraně zákona. Dva měsíce před volbami podle něj není na takové změny vhodná doba, a jejich důsledky navíc mohou být nevratné.

Zdravotní ústavy jsou specializované laboratoře. Jejich odborníci například pro hygienické stanice provádí měření a zajišťují podklady, podle kterých pak hygieny rozhodují. Provádějí také očkování nebo testy na HIV. 

  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1493/149298.jpg
  • Laboratorní testy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1313/131265.jpg