Jeden z obviněných kvůli dotacím EU zamířil do vazby

Praha - Policie dnes vzala do vazby jednoho ze dvou vedoucích pracovníků Úřadu regionální rady Jihozápad, které v pondělí obvinila kvůli nezákonnému rozdělování dotací. Druhý muž je stíhán na svobodě, přišel s tím dnes Český rozhlas - Radiožurnál (ČRo) s odvoláním na mluvčího protikorupční policie Romana Skřepka. Údajně se jedná o ředitele úřadu Jiřího Trnku.

„Dnes krátce po poledni rozhodl soud o tom, že na jednoho z obviněných bude uvalena vazba, druhý bude stíhán na svobodě,“ oznámil rozhlasu mluvčí Skřepek. Oba muži čelí podezření, že ovlivňovali výběr projektů, které měly získat část z miliardových dotací Evropské unie. Podle mluvčího úřadu regionální rady policie kvůli tomu stíhá ředitele Jiřího Trnku a vedoucího odboru implementace programu České Budějovice Martina Půlpytla.

Mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Martin Ayrer

„V současné době jsme zajistili plynulé financování všech projektů Regionálního operačního programu Jihozápad, kterých se vyšetřování netýká… Výběr a hodnocení jednotlivých projektů je plně v kompetenci příslušné regionální rady.“

Policie muže obvinila z několika trestných činů spáchaných ve spolupachatelství, a to ze zneužívání pravomoci veřejného činitele, pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě a poškozování zájmů Evropských společenství. Trestných činů se podle policie dopustili ve stádiu pokusu. Obviněným hrozí trest až 12 let vězení.

Na nesrovnalosti v procesu hodnocení uvedených projektů poukázala protikorupční policie už loni v listopadu, tehdy na ně upozornila také vedení Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad a ministerstvo financí. Ministerstvo na základě toho v únoru doporučilo zastavit proces uzavírání smluv s úspěšnými žadateli a znovu udělat nové hodnocení a výběr projektů.

Nejasnosti se týkají 177 schválených žádostí o dotace v hodnotě 3,8 miliardy korun podaných v páté výzvě regionálního operačního programu. Odloženo bylo i schválení dalších žádostí za asi půl miliardy, protože byly posuzovány podle stejných pravidel. Vyšetřování komplikuje dokončení některých projektů, mohou mít problémy s vyřizováním úvěrů a dodržováním termínů v projektu. Nárok na dotaci totiž vzniká až dnem podpisu smlouvy o podmínkách poskytnutí dotace.