Luxová: Lidovci se do sněmovny dostanou díky stabilním voličům

Praha – Podle posledních předvolebních průzkumů stojí KDU-ČSL na hraně zvolení do sněmovny. Josef Lux, manžel Věry Luxové, byl přitom dlouhou dobu oblíbeným lidoveckým předsedou. Luxová je nyní dvojkou pardubické kandidátky za KDU-ČSL, ale nabídky jí přišly již dříve – aby kandidovala do Senátu. Lidovcům v nadcházejících volbách důvěřuje, protože podle ní mají na politické scéně svůj program a stabilní voliče. Luxová mimo jiné podporovala Jiřího Čunka v kandidatuře na post předsedy KDU-ČSL a obvinění proti němu vznesená označuje za nepravdivá.

Vdova po Josefu Luxovi v době angažování manžela v politice o podobné roli neuvažovala, přestože se o politiku vždy zajímala. „Měli jsme šest malých dětí a vždy jsem cítila spíše zodpovědnost za chod rodiny,“ prohlásila Luxová. Připravena nebyla ještě ani v době, kdy získávala nabídky kandidovat do Senátu. „Po pádu Topolánkovy vlády a změnách u lidovců jsem cítila, že bych chtěla do politiky vstoupit aktivněji,“ řekla Luxová.

Vznik TOP 09 uspíšil vstup Luxové do aktivní politiky

Interview ČT24

Impulsem pro změnu postoje k aktivnímu se stal odchod části lidovců a založení nové strany TOP 09. „Chtěla jsem přispět, aby lidovecká strana byla více čitelná a důvěryhodná,“ podotkla Luxová. Přesun Cyrila Svobody z prvního místa na kandidátce v Praze do Královéhradeckého kraje považuje za přínos. „Paní Hybášková má v Praze lepší prostor, protože reprezentuje Evropské demokraty,“ míní Luxová.

Vnitrostranické spory u lidovců Luxová průběžně kritizovala. „Často se mi zdálo, že zde nefunguje zpětná vazba mezi vedením a členskou základnou,“ prohlásila Luxová. Zvolením nového vedení se podle ní bariéra prolomila a o všem se nyní diskutuje. Luxová podporovala při kandidování na předsedu KDU-ČSL především Jiřího Čunka.

Luxová o Jiřím Čunkovi

„Věděla jsem, že věci, ze kterých byl Jiří Čunek obviňován, byly nepravdivé. Byla to podle mě veliká mediální štvanice.“

Že se lidovci do sněmovny nedostanou, se Luxová neobává. „Strana má na politické scéně svůj program, sice středový, ale má své stabilní voliče,“ konstatovala Luxová. Velkým překvapením je pro ni úspěch nových stran. „My ale máme svou stabilní základnu na vesnicích a menších městech,“ míní Luxová. Nejdůležitějším bodem programu je podle ní prosazování sociální spravedlnosti.

Jiří Čunek na sjezdu lidovců v roce 2009
Zdroj: ČT24