Dům romské rodiny opět terčem útoku - tentokrát v osadě Bedřiška

Ostrava – Neznámý útočník hodil zápalnou lahev na dům romské rodiny v osadě Bedřiška v Ostravě. Rodině se ji podařilo uhasit, takže se celá záležitost naštěstí obešla bez zranění či větších ztrát. Policie zřídila zvláštní vyšetřovací tým. Zatím ale nemá důvod domnívat se, že by za útokem stáli extremisté a že by šlo o organizovaný čin. Věc se vyšetřuje jako trestný čin obecného ohrožení, nejvyšší sazba je 8 let vězení.

„Prozatím nemáme žádné poznatky o tom, že by se jednalo o útok s extremistickým podtextem,“ uvedl vedoucí služby kriminální policie Radovan Vojta. Policie nevylučuje, že se na útoku podílelo i více lidí. Motiv útoku se vyšetřuje.

K útoku došlo v noci ze soboty na neděli. Lahev vlétla oknem do dětského pokoje, kde spala 14letá dívka. Rána ji vzbudila a díky tomu, že se lahev nerozbila, se jí lahev podařilo rychle uhasit. Hořet tedy vůbec nezačalo, škoda se pohybuje kolem tisíce korun. „Ona se tím nárazem probrala a uhasila to, protože vedle sebe měla ve sklenici vodu. Nebyl to benzin, ale nějaká chemikálie,“ uvedl otec napadené rodiny. Podle policie byla v lahvi hořlavina první třídy, konkrétnější ale nebyla. Do konce týdne by měly být známy výsledky expertiz.

Premiér Jan Fischer

„Nepřijatelné, otřesné, šílené. Jsem přesvědčen, že to jsou akce, které do normální společnosti nepatří a věřím, že se tu věc podaří vyšetřit a pachatele najít.“

Tříčlenná rodina obývá přízemí rodinného domku. V jeho druhé části žije jiná pětičlenná rodina. Podle policie není napadená rodina problémová.

Romové mají strach, podle policie zbytečně

Podle redaktora ČT Aleše Gongola má většina Romů žijících v osadě po útoku strach o svou bezpečnost. V Ostravě žije početná romská komunita. Pocie ale varuje, aby se nepouštěli do vlastních akcí, například organizování tzv. domobran. Byly posíleny policejní hlídky a zvýšeny kontroly. Také se sešli zástupci ostravských neziskových organizací, zástupci sociálního odboru ostravského magistrátu a policie, aby stanovili strategii, jak dále postupovat. Sociální pracovníci vyrazili do terénu místním vysvětlit, že mají zachovat klid. Podle policie se nemají čeho obávat.

Loni v dubnu žháři zaútočili na domek romské rodiny ve Vítkově na Opavsku. Do domu podle výsledků vyšetřování vhodili tři zápalné láhve. Při následném požáru byli zraněni tři lidé. Nejvážněji tehdy ani ne dvouletá Natálka. Utrpěla rozsáhlé popáleniny druhého a třetího stupně na 80 procentech těla.

Proces se čtveřicí obžalovaných pravicových extremistů z Opavska a Bruntálska začne u Krajského soudu v Ostravě 11. května. Hlavní líčení budou doprovázet mimořádná bezpečnostní opatření. Muži jsou obžalováni z pokusu o rasově motivovanou vraždu, kterou chtěli spáchat na více osobách, z nichž jedna byla dítě. Za to jim hrozí až 15 let vězení. Padnout ale může i výjimečný trest či doživotí.

O osadě Bedřiška, kde stojí několik dřevěných domků, se intenzivně začalo mluvit před pěti lety. Tehdy starostka Liana Janáčková a její místostarosta Jiří Jezerský pronesli na adresu romských obyvatel Bedřišky kontroverzní výroky. „Vystavte mi potvrzení, že mohu mít střelnou zbraň a že mi dáváte svolení, abych to vystřílel, a já to půjdu udělat,“ řekl Jizerský. Janáčková zase pronesla, že je rasistka, mluvila také o množení cikánů, dynamitu nebo vysokém plotě s elektřinou.

Vydáno pod