Klaus: Unie se po přijetí Lisabonu ocitla v nejvážnější krizi

Praha – Podle prezidenta Václava Klause se Evropská unie po přijetí Lisabonské smlouvy ocitla v nejvážnější krizi ve své historii. Znovu je prý vážně ohrožena občanská a ekonomická svoboda. Prezident, který je považován za jednoho z největších euroskeptiků, to uvedl v písemné zdravici delegátům dnešního sněmu Strany svobodných občanů, ke které má názorově blízko. Klaus sice Lisabonskou smlouvu nakonec podepsal, ale Česko ukončilo jeho ratifikaci až jako poslední členská země unie.

Delegátům sněmu Klaus napsal, že se obává o svobodu. „Pod heslem boje proti ekonomické krizi sílí regulační tendence, polisabonská Evropská unie se ocitá v nejvážnější krizi své dosavadní historie, plně se projevují důsledky klimatického alarmismu,“ vzkázal Klaus svobodným, které vede Petr Mach, výkonný ředitel Centra pro ekonomiku a politiku (CEP) a stejně jako Klaus bývalý člen ODS.   

Jinak popřál prezident svobodným úspěch a viditelnost na politické scéně. Strana prý totiž „na rozdíl od jiných“ nemusí hledat nová témata a složitě vymýšlet řešení. 

Svobodní mimo jiné odmítají přenášení dalších pravomocí na Brusel, stejný postoj má i prezident. Strana také uvádí, že pro nejrychlejší cestu k návratu hospodářského růstu je třeba více svobody. Podle výzkumů veřejného mínění jsou preference strany pod pěti procenty nutnými pro vstup do sněmovny.

Vydáno pod