Vedení ČSSD schválilo kandidátky, žádné překvapení se nekoná

Praha – Předsednictvo sociálních demokratů schválilo definitivní podobu kandidátek v jednotlivých krajích pro květnové volby do sněmovny. Žádné překvapení se ale nekoná, podle očekávání bude v čele pražské kandidátky Martin Pecina, který je ministr vnitra ve Fischerově vládě. Na druhé místo se posunul předseda pražské ČSSD Petr Hulínský, který povede kampaň společně s Pecinou.

ČSSD chce nasazovat ve veřejných diskusích Pecinu proti místopředsedovi ODS Davidu Vodrážkovi, protože očekává, že budou hovořit o celostátních tématech, a Hulinského, který je pražským zastupitelem, proti pražskému primátorovi Pavlu Bémovi. Také ODS totiž už dříve rozhodla, že její kampaň v Praze povedou dva muži. „Chci ČSSD pomoct, od začátku jsem říkal, že pokud mi to navrhnou, tak to vezmu,“ řekl ČT Pecina.

Proti Pecinově kandidatuře už dříve ostře vystoupil předseda občanských demokratů Mirek Topolánek, který ho vyzval k rezignaci na post ministra vnitra. Premiér Jan Fischer řekl, že Pecinu kvůli kandidatuře neodvolá, bude ale dbát na to, aby ministerstvo vnitra vedl apoliticky.

ČSSD schválila kandidátky (zdroj: ČT24)

Také další změna na pražské kandidátce byla předvídatelná, vypadla z ní totiž předsedkyně Demokratické strany zelených Olga Zubová, která sociálním demokratům pomohla svrhnout vládu Mirka Topolánka. Hulínský to vysvětloval tím, že když přijde někdo nový na volitelné místo, musí někdo jiný odejít. Zubová se dostala na kandidátku těsně před loňským podzimním termínem a místo jí uvolnil bývalý poslanec a šéf poslanecké frakce Petr Ibl.

Zítra nabídne ČT24 v přímém přenosu programovou konferenci ČSSD v Teplicích, vysílání začíná v 9:30.

Podle prvního místopředsedy ČSSD Bohuslava Sobotky bude nasazení Peciny a vyškrtnutí Zubové projednávat ještě stranický ústřední výkonný výbor, který se zítra sejde v Teplicích. Ostatními změnami se už tento nejvyšší orgán strany mezi sjezdy zabývat nebude.

Hašek kandiduje, Kohouta něchtěli v Hradci ani v Plzni

Předsednictvo potvrdilo také další změny, mezi nimi i zařazení jihomoravského hejtmana Michala Haška na 11. místo kandidátky na jihu Moravy. Toto místo je sice nevolitelné, vedení strany ale počítá s tím, že populární hejtman dostane hodně preferenčních hlasů a do sněmovny se stejně dostane. Jiří Paroubek už avizoval, že s ním v případě vítězství ve volbách počítá na post ministra zemědělství. 

Definitivně se také potvrdilo, že do květnových voleb nebude kandidovat současný ministr zahraničí Jan Kohout, o kterém se spekulovalo, že by mohl stanout v čele kandidátky v Plzeňském kraji. Stranická organizace se ale postavila proti a v čele zůstane krajský předseda ČSSD a poslanec Václav Votava. Plzeňská ČSSD s Kohoutem nicméně jednala o jeho kandidatuře ve volbách do Senátu, které se budou konat letos na podzim. Odpoledne pak Jiří Paroubek pro ČT uvedl, že v případě volebního vítězství počítá s Kohoutem na post ministra pro evropské záležitosti v budoucí vládě.

Vedení ČSSD se už dřívě snažilo prosadit Kohouta do čela kandidátky také
na Královéhradecku, kde je předsedkyní a jedničkou na kandidátce poslankyně Hana Orgoníková. Ani tam ale nepochodilo, protože Orgoníková prosadila usnesení krajského výkonného výboru, že nelze na kandidátku umístit někoho, kdo po celé minulé volební období v regionu nepracoval.

Vydáno pod