Na Petříně má být 40 nových stromů za 800 tisíc, kontroloři našli dva

Praha – Lanová dráha na pražském Petříně prošla nedávno rekonstrukcí. Opravené zdi lanovky mělo lemovat čtyřicet nových stromků. Dopravní podnik (DP) na jejich výsadbu dostal dotaci v celkové hodnotě 650 tisíc korun. Dalších téměř 200 tisíc uhradila ze svého rozpočtu Praha. Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) ale na místě objevil stromy pouze dva. DP tvrdí, že zbývajících 38 nechal vysadit po celém parku. Do map ale nové stromy nikdo nezakreslil. Část dotace poskytla Evropská unie, výsledek kontroly proto nyní míří do Bruselu.

Dopravní podnik se hájí tím, že na přání správce Petřína vysadil zbylé stromy v parku. Kde, to už ale nikdo neví. „Ostatní stromy údajně vysazeny byly, ale nepodařilo se je dohledat,“ řekl ČT prezident NKÚ František Dohnal. Dopravní podnik se nyní snaží vše narovnat. „Poslední, co máme k dispozici jako největší novinku, je fotodokumentace stromů,“ uvedl mluvčí Ondřej Pečený.  

Jeden strom stál kolem 25 tisíc korun

Reportáž Markéty Hýlové a Olgy Málkové (zdroj: ČT24)

Výsadba jednoho stromu přitom nebyla nejlevnější, přišla na 20 700 korun bez DPH. Po zdanění tak jde o částku kolem 25 tisíc korun. Podle oslovených zahradníků ale drobné vysazené stromky rozhodně takové částce neodpovídají. Jejich cenu odhadli na třetinu.  

Výsadba čtyřiceti stromů přišla dopravní podnik na téměř 830 tisíc korun. 393 tisíc dala Evropská unie, 267 tisíc šlo ze státního rozpočtu. Zbylou část uhradilo hlavní město. Šetření NKÚ nyní míří do Bruselu. Dopravní podnik tak možná v budoucnu čekají s čerpáním dalších dotací problémy.

Vydáno pod