Restaurátoři zachránili vzácný rukopis z doby Karla IV.

Olomouc – Vzácný středověký rukopis Opatovický misál se vrací do trezoru Vědecké knihovny v Olomouci. Skupina restaurátorů pracovala na záchraně památky z druhé poloviny 14. století tři roky. Vyvinula přitom novou metodu výroby doplňování poškozeného pergamenu. Obnova rukopisu přišla knihovnu, Olomoucký kraj a ministerstvo kultury na bezmála 800 tisíc korun. Památka zůstane v klimatizovaném trezoru vědecké knihovny. Digitalizace se dočká v příštím roce.

Knihovna získala rukopis od soukromého majitele. Vzácná památka ale byla ve velmi špatném stavu. Vazba byla rozpadlá, popraskané pergamenové listy zase plné vlhkosti a plísně. Najít restaurátora, který by zvládl rukopis zachránit, ale trvalo odborníkům z olomoucké knihovny několik let. „Postupně nás odmítla tři specializovaná pracoviště – Národní knihovna, Národní archiv i fakulta restaurování. Ve spolupráci s nimi jsme ale později hledali lidi, kteří to zvládnou,“ řekl ČT správce historických fondů Vědecké knihovny Olomouc Miloš Korhoň.

Po třech letech práce dostal rukopis novou vazbu i zářící barevné iluminace. Díky nové unikátní metodě se navíc podařilo nahradit chybějící části pergamenu. „Celá technologie spočívá v použití mazlavého mletí, ze kterého se vytvoří papírová hmota. Ta se obarví, vysuší, rozptýlí v etanolu a přidají se do ní tajné ingredience,“ popsal historik Rostislav Krušinský.

Reportáž Lenky Kratochvílové (zdroj: ČT24)

Latinsky psaný Opatovický misál je jedním z mála dochovaných dokladů pražské iluminátorské dílny, která působila u dvora Karla IV. Modlitby z něj předčítali v benediktinském klášteře v Opatovicích nad Labem, kde byl zhotoven. Podle historika Jiřího Glonka jde o jeden z dokladů existence Opatovického kláštera benediktýnu, po kterém nic nezůstalo.

  • Středověká malba autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1490/148935.jpg
  • Středověký rukopis autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1490/148930.jpg