V Česku kvete nelegální obchod se Subutexem, stěžuje si i OSN

Praha – Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv hrozí Česku mezinárodní ostuda, nedokáže prý totiž zabránit obchodování s lékem Subutex na černém trhu. Tato tableta je určena pro narkomany při odvykací kůře, jenomže až 95 procent si lék místo toho píchá do žíly jako drogu. Navíc se Subutex vyváží i za hranice. Přitom existuje jednodušší řešení - nahradit ho novým, bezpečnějším lékem Suboxon.

Subutex může předepsat jakýkoliv lékař, narkomanovi tak stačí obejít několik ordinací a když má v ruce recepty, tak mu ho lékárník musí vydat. Na rozdíl od léků s pseudoefedrinem k tomu narkomani ani nepotřebují občanský průkaz. Podle šéfa Národní protidrogové centrály Jakuba Frydrycha tak stoupá počet lidí, kteří heroin nebrali a jsou závislí přímo na substitučním Subutexu, což je absurdní. 

Také Suboxon je substituční lék pro léčbu závislosti, jako droga ale nelze tak snadno zneužít. Když si ho totiž narkoman píchne do žíly, tak se mu udělá zle. Jeho přínos měl spočívat v tom, že to bude první odvykací přípravek, který částečně uhradí pojišťovna. Lékařům se ho ale nevyplatí předepisovat, protože lze Suboxon vydat jen na žádanku – v takovém případě zaplatí jednu třetinu pojišťovna, ale zbytek doplácí zdravotní zařízení. 

Reportáž Terezy Krásenské (zdroj: ČT24)

Kvůli obchodování se Subutexem na černém trhu si navíc na Česko stěžuje Výbor OSN pro kontrolu narkotik, který žádá okamžité řešení problému. Státní ústav pro kontrolu léčiv proto navrhuje, aby byl jak Subutex, tak Suboxon zařazen do stejné skupiny léků, jak přípravky s pseudoefedrinem. Aby se ale dalo jejich vydávání sledovat, tak prý musí být spuštěn centrální registr receptů. S tím počítá novela zákona, kterou by na březnové schůzi měli ve zrychleném řízení projednat poslanci. 

Vláda už loni v prosinci upřesnila, kolik tablet je víc než malé množství a nejde tedy o trestný čin. V případě Subutexu je to sedm tablet, tedy jedno balení. Pokud by tyto léky byly evidovány v centrálním úložišti, zapisovalo by se také, který lékař a v jakém množství je napsal a který lékárník a v jakém množství je vydal. Pokud by lékař předepsal více, než je potřebná dávka pro běžnou léčbu, nebo by lékárník vydával více léku, než by bylo uvedeno na receptu, Státní ústav pro kontrolu léčiv by to okamžitě nahlásil policii.

Jenomže podle prezidenta České lékárnické komory Stanislava Havlíčka žádná novela zneužívání léků nezabrání. Evidenci lidí v substituční léčbě prý navíc umožňuje platný zákon, jenomže není dostatečně využíván a ministerstvo zdravotnictví neprovádí takový dohled, jaký by podle zákona mělo. Státní ústav pro kontrolu léčiv pak prý může za to, že je pro uživatele substitučních látek Suboxon nedostupný, protože ústav tomuto léku stanovil výrazná omezení.

Vydáno pod