Odborář Dušek: České dráhy ovládá homosexuální klika

Praha - Odborový předák Jaromír Dušek si v rozhovoru pro dnešní Lidové noviny pustil pusu na špacír. České dráhy podle něj ovládají homosexuálové a na chodbách se prý bojí ohnout pro tužku. Sklidil za to ostrou kritiku premiéra Jana Fischera, podle kterého Dušek vyvolává nenávistnou homofobní atmosféru, navíc značně primitivní. Fischer zároveň Duška vyzval, aby se veřejně omluvil; kritiku sklízí i z jiných stran. Dušek se však v žádném případě omlouvat nehodlá, vyjádření prý myslel žertovně. „Ale dílem to, co říkám, je pravda,“ dodal odborář.

Na dotaz, jak hodnotí generálního ředitele ČD Petra Žaludu, šéf Svazu odborářů služeb a dopravy Dušek odpověděl: „To je jednoznačně člověk podnikatele Romana Janouška a pražské kliky ODS. Jinak: homosexuál Žaluda drží s homosexuálem Slamečkou, homosexuál Slamečka má vazby na homosexuála Nováka (Gustáv Slamečka je ministr dopravy, Jan Novák šéf Úřadu vlády). A na ministerstvu dopravy je homosexuálů natahaných tak dvacet a ve vedení drah tak třicet, tihle lidé absolutně ovládají České dráhy. To mi věřte.“

Premiér Fischer jeho slova ostře odsoudil: „Je to typ nejpodlejší a nejprimitivnější formy útoku na lidskou důstojnost.“ Zároveň vyzval předáky odborových organizací, které tvoří Koalici dopravních odborových svazů, aby se od takového jednání veřejně distancovali. Pokud se Dušek neomluví a nevezme svá slova zpět, bude ho premiér považovat za osobu diskvalifikovanou pro jakékoli jednání.

Dušek v zajetí homosexuálů:

„Chci v Českých drahách založit spolek čtyřprocentní menšiny heterosexuálů, abychom měli rovné příležitosti. Můžu vám říct, že se tam bojím ohnout pro tužku na chodbě.“

Na Duškovu hlavu se snesla kritika i z některých dalších stran. „Pan Dušek by se měl omluvit. Takové výroky jsou v rozporu s politikou ČSSD a poškozují i pověst odborů. V souladu s politikou ČSSD je naopak prolamování předsudku, jehož výsledkem bylo i přijetí zákona o registrovaném partnerství,“ uvedl předseda ČSSD Jiří Paroubek, který je jinak s odboráři zadobře.

Vyjádření odborového předáka kritizovalo i předsednictvo TOP 09. Duška ale nevyzvalo, aby se omluvil, protože slušní lidé podle TOP 09 o jeho omluvu stejně nestojí. „O to důrazněji ale žádáme odborové svazy, aby se ve veřejné diskusi zdržely diskriminačních urážek a ponižování důstojnosti menšin a jasně se vyjádřily, že je v budoucnosti nehodlají diskriminovat,“ prohlásil šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg.

  • Jan Novák autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1480/147964.jpg
  • Gustáv Slamečka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1144/114319.jpg
  • Petr Žaluda autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/815/81471.jpg
Vydáno pod