Zemanovci zvolili předsedou Zemana, slíbil najít cestu z krize

Praha – Miloš Zeman se pokouší o návrat na politické výsluní. Kdysi klíčová postava sociální demokracie tak činí prostřednictvím Strany práv občanů - Zemanovců, která dnes v Praze zahájila svůj dvoudenní ustavující sjezd a zvolila jednoznačně Zemana svým předsedou. Z 269 odevzdaných hlasů bylo pro Zemana 245, jeden byl proti a 23 hlasů bylo neplatných. Zeman v úvodním projevu reagoval na politickou a ekonomickou krizi, kvůli které se podle svých slov vrátil do politiky. Kritizoval taky současnou podobu volebního  zákona a mluvil o nutnosti jeho změny. Za hlavní programové cíle strany proto označil recept na krizi a více pravomocí do rukou občanů. Zároveň uvedl, že nechce své jméno v názvu strany natrvalo.

Zeman v projevu zdůraznil, že největší současnou výzvou je hospodářská a politická krize. Strana podle něj musí říci, jak chce společnost z politické a hospodářské krize vyvést. K tématu se chce Zeman vrátit při diskusi o programu strany. Politickou krizi podle Zemana nemohou řešit politici, ale sami občané. To by jim měla umožnit změna politického systému. Voliči by měli mít podle Zemana možnost více zasahovat do kandidátek. SPOZ proto navrhuje snížení počtu preferenčních hlasů potřebných pro posunutí kandidáta na volitelné místo kandidátky z pěti na tři procenta. Voliči by měli mít také možnost vybírat kandidáty z více stran současně. Počet volebních obvodů by chtěl Zeman zvýšit z dnešních 14 na 35.

Zeman žádá změnu volebního systému:

„Navrhujeme, aby se zvýšil počet sněmovních volebních obvodů ze 14 na 35, a to proto, že bude-li více obvodů, odpadne či se sníží riziko, že 90 procent kandidátů neznáte.“

Zeman v projevu dále upozornil, že nechce své jméno v názvu strany natrvalo. Slovo Zemanovci v názvu přirovnal k podpůrnému stupni rakety, který poté až vyhoří, odpadne. Chápe prý ale, že je ho nyní třeba, protože si SPOZ lidé pletou například se Stranou svobodných občanů Petra Macha.

Straníkům a přípravnému výboru Zeman poděkoval za to, že se jim podařilo od prosince vybudovat stranickou strukturu. Ve výboru se Zemanem na jeho výzvu spolupracovali členové jeho někdejší vlády. Podle krajských výzkumů dosáhla SPOZ v Libereckém kraji pěti procent a na Pardubicku 4,5 procenta. Zemanovci proto nepochybují, že usednou v parlamentních lavicích.

V neděli členové SPOZ pokřtí volební autobus Zemák. Je to už Zemanova legendární a v několika kampaních prověřená volební zbraň. Zeman s volebním autobusem, jehož „kapitánem“ byl a i nyní bude jeho přítel Miroslav Šlouf, zvítězil jako šéf ČSSD ve volbách v roce 1998.

Důchodce z Vysočiny má našlápnuto zpět do vysoké politiky

Miloš Zeman ohlásil svůj plán odejít z politiky krátce po vyhraných volbách v roce 1998. Jeho nástupcem v čele sociální demokracie se stal Vladimír Špidla, který měl podle Zemana z možných kandidátů „nejmenší deficit inteligence, pracovitosti a charakteru“. Už po volbách ale Zeman kritizoval vznik Špidlovy koaliční vlády a své spolustraníky nešetřil ani v občasných vyjádřeních z Vysočiny. Názorově se začal rozcházet zejména se současným předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem.

Zeman ale dlouho úplně mimo politiku nevydržel a v roce 2003 se pustil do boje o Hrad. Bitvu prohrál i kvůli tomu, že ho nepodpořila část sociálních demokratů. Od fiaska s prezidentskou volbou Zeman svůj návrat do politiky rezolutně vylučoval.

Ve volbách se Zeman střetne s Paroubkem

Teď je ale vše jinak a Zeman je zpět na scéně, a to i přesto, že léta přesvědčoval, že je spokojeným důchodcem na Vysočině. Předloni vzniklo sdružení Zemanových přátel, loni se pak začala formovat Strana práv občanů, která si Zemana postavila do čela přípravného výboru. Za tuto stranu se Zeman ve volbách v ústeckém kraji střetne s Jiřím Paroubkem. Dá se čekat, že Paroubek získá víc hlasů než Zeman. Ale Zeman mu může cenná procenta sebrat a Paroubkův úspěch tak může hodně ztratit na lesku.

Zeman dnes na sjezdu prohlásil, že jeho strana nebude špinit politickou konkurenci a ztrácet čas přelepováním jejich billboardů. Přesto se ale otřel o ČSSD, když řekl, že SPOZ sestavovala kandidátky zdola a nikdo z centra nepřikazoval, aby se na kandidátkách objevil tu hokejista a tu herečka.

Vydáno pod