Exproděkan Kindl žaluje akreditační šéfku Dvořákovou

Plzeň - Bývalý proděkan plzeňských práv a jeden z hlavních aktérů aféry Milan Kindl zažaloval ředitelku akreditační komise Vladimíru Dvořákovou. Vedle bývalého předsedy akademického senátu a učitele fakulty Daniela Teleckého je tak druhou osobou spjatou s plzeňskou školou, která chce Dvořákovou dostat před soud. Kindl požaduje 150 tisíc korun a omluvu nejen jemu zaslanou, ale i uveřejněnou v celostátním deníku. Telecký žádá omluvu a 100 tisíc Kč.

Z vyjádření mluvčí Městského soudu v Praze Martiny Lhotákové jasně plyne, že obě žaloby jsou na ochranu osobnosti. „První, pana Teleckého, je nařízena na 25. března, žaloba pana Kindla zatím nařízena není,“ dodala mluvčí. Telecký podal na Dvořákovou trestní oznámení už dříve, prý se mu nelíbily její výroky pronesené na adresu vedení fakulty. Byl totiž členem užšího vedení fakulty, a to v rámci kolegia děkana. Slíbil, že peníze získané jako zadostiučinění věnuje právnické fakultě. Kindl žádá kromě částky 150 tisíc korun také omluvu adresovanou jemu a omluvu zveřejněnou v novinách.

Jeho žaloba na ochranu osobnosti se údajně vztahuje k vyjádření Dvořákové, která v souvislosti s děním na právech za bývalého vedení naznačila možné klientské vazby a vytváření klientských sítí. Uvedla, že problém v Plzni není jen dílčí a připustila, že by podle ní mohl být z hlediska bezpečnosti mnohem silnější.

Vladimíra Dvořáková:

„V momentě, kdy člověk hovoří o takto závažných věcech a hovoří o věcech, jež mohou naznačovat výrazné klientelistické sítě nebo mafiánské sítě, bývá běžná snaha znejistit integritu osoby, která o tom hovořila, a dokázat, že o tom neměla právo hovořit.“