Antikomunisté chtějí mezinárodní soud pro zločiny komunismu

Praha - V Evropě by měl vzniknout nový mezinárodní tribunál, který by soudil nepromlčitelné komunistické zločiny proti lidskosti. Shodli se na tom v závěrečné deklaraci účastníci konference o zločinech komunistických režimů, která dnes skončila v Praze. Představitelé partnerských ústavů pro výzkum totalitních režimů také ve společném prohlášení uvedli, že cílem výměny šéfů českého a rumunského ústavu pro výzkum totalit je oslabit tyto instituce.

„Jelikož zločiny proti lidskosti, spáchané komunistickými režimy, nespadají do jurisdikce existujících mezinárodních soudů, voláme po vytvoření nového mezinárodního soudu se sídlem v Evropské unii,“ uvádí se v deklaraci. Komunistické zločiny proti lidskosti musí podle účastníků konference být souzeny stejně jako nacistické zločiny nebo zločiny v bývalé Jugoslávii.

Účastníci konference se rovněž vyslovili pro vybudování evropského památníku obětí komunismu, jehož americká podoba vznikla loni ve Washingtonu. Vyzvali také evropské země k přijetí takových opatření, aby oběti komunistických zločinů neměly nižší důchody a sociální zabezpečení než usvědčení pachatelé těchto zločinů.

Reportáž Magdy Trojanové (zdroj: ČT24)

Marcel van Hamersveld, Nizozemské centrum pro totalitní studia:

„Na mezinárodní právo a zločiny proti lidskosti se nevztahuje promlčitelnost. Je proto důležité mít tribunál sídlící v Evropě, aby mohla být dosažena spravedlnost.“

„Dobrá práce českého i rumunského ústavu je vážně ohrožená. V Česku jde o nahrazení ředitele Pavla Žáčka a v Rumunsku o omezování institutu. Chtěli bychom vyjádřit naše hluboké obavy týkající se tohoto vývoje.“

Prohlášení se postavilo za Žáčka

„Vyjadřujeme naše hluboké znepokojení nad nedávnými událostmi v České republice a Rumunsku, jejichž cílem je oslabit instituce, které se věnují vyšetřování a odhalování zločinů komunismu, konkrétně Ústavu pro studium totalitních režimů a Úřadu pro vyšetřování zločinů komunismu na rumunském lidu,“ uvádí se v prohlášení.

Jeho autoři zdůraznili nutnost podpory těchto institucí, jejichž činnost pomáhá zabránit případnému návratu nových totalitních režimů. Signatáři prohlášení v něm reagovali na to, že z funkce ředitele rumunského úřadu byl ve středu odvolán Marius Oprea, a na nahrazení ředitele českého ústavu Pavla Žáčka historikem Jiřím Pernesem, který podle informací médií za komunismu mimo jiné studoval Večerní univerzitu marxismu-leninismu.

  • Sovětský diktátor J. V. Stalin autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1463/146230.jpg
  • Odvolaný ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1463/146225.jpg