Středoškoláci si vyzkoušejí volby nanečisto

Praha – Společnost Člověk v tísni v rámci projektu Jeden svět na školách přichází s volbami nanečisto, při nichž si budou moci středoškolští studenti vyzkoušet volební proces. Projekt má zvýšit povědomí potenciálních prvovoličů o občanském právu volit svou politickou reprezentaci a zároveň má zvýšit jejich občanskou angažovanost. Studenti budou ve volbách vybírat mezi stejnými politickými stranami, které se o měsíc později budou snažit uspět ve volbách do Poslanecké sněmovny. Do projektu se může zapojit každá střední škola a učiliště, samotný průběh voleb pak budou mít na starosti studenti a učitelé.

„Něco takového děláme poprvé…, snažíme se mladé lidi motivovat k větší občanské angažovanosti, větší účasti v občanské společnosti a právě prostřednictvím projektu Studentské volby 2010, jim chceme ukázat a přiblížit základní nástroj, jak ovlivnit věci veřejné, a to je účast ve volbách,“ uvedl pro ČT ředitel programu Karel Strachota. Studentské volby se budou konat 26. až 28. dubna, sněmovní volby pak 28. a 29. května.

Studenti a učni starší patnácti let budou moci volit některou ze stran, které budou kandidovat i v květnových volbách, jakákoliv propagace jednotlivých stran je však na školách zakázána. Školy, které se budou chtít zúčastnit, dostanou informační materiály a pokyny, jak při organizaci voleb postupovat. Výsledky pak budou známy na konci dubna.

Ředitel projektu Karel Strachota a socioložka Jana Hamanová ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)

Socioložka Jana Hamanová považuje výsledky i za sociologicky významná fakta. „Zásadní je podle mého číslo té účasti, tedy kolik dětí se na škole zúčastní. Samozřejmě potom také preference jednotlivým stranám…,“ zhodnotila pro ČT socioložka výpovědní hodnotu projektu.

Vydáno pod