Soud rozvedl manželství Topolánkových

Praha - Obvodní soud pro Prahu 6 rozvedl při druhém stání manželství Mirka a Pavly Topolánkových. Bývalý premiér žije oficiálně od roku 2007 s místopředsedkyní Poslanecké sněmovny Lucií Talmanovou, v červenci téhož roku se jim narodil syn Nicolas. Jejich poměr vyšel v bulvárním tisku najevo už v červnu 2006.

Podle soudkyně Patricie Adamičkové splnili Topolánkovi veškeré podmínky pro to, aby mohli být rozvedeni. „Manželství trvalo déle než rok, účastníci spolu jako manželé nežijí déle než šest měsíců a předložili písemnou smlouvu upravující po dobu po rozvodu vypořádání vzájemných majetkových vztahů,“ uvedla odůvodnění rozsudku. Soud také již v září 2009 schválil dohodu Topolánkových, podle které jejich sedmnáctiletý syn Tomáš zůstane ve společné péči bývalých manželů. Topolánkovi spolu mají ještě 30letou Petru a 26letou Janu.

Právníci Topolánka a Topolánkové Milan Jebavý a Hana Neštická dnes obsah dohody o majetkovém vypořádání nechtěli komentovat. Podle dřívějšího vyjádření Jebavého nabídl politik své bývalé ženě, že jí přenechá movitý i nemovitý majetek. Jde zejména o byt na pražských Hradčanech a chatu.

Předseda ODS ani jeho exmanželka dnes k soudu nepřišli. Jejich manželství skončilo po více než třiceti letech, vzali se v Brně v květnu 1979. Podle Adamičkové se může Topolánková do měsíce od právní moci rozvodu vrátit ke svému rodnému příjmení Patáková.

Rozvodové řízení Topolánkových započalo u obvodního soudu 18. ledna. Soudkyně jednání odročila, aby jim umožnila dohodnout se o majetku, a mít tak nesporný rozvod. Právníci tehdy uvedli, že Topolánkovi nestihli před prvním jednáním dohodu uzavřít z časových důvodů.

Rozhodnutí o rozvodu není zatím pravomocné. Jebavý ani Neštická však nepředpokládají, že by se jejich klienti odvolali.

Lucie Talmanová na kongresovém večírku ODS
Zdroj: ČT24