Zrušení Dělnické strany podporuje většina lidí

Praha - Většina lidí souhlasí se středečním rozhodnutím Nejvyššího správního soudu (NSS) o rozpuštění krajně pravicové Dělnické strany (DS). Podle aktuálního průzkumu agentury SANEP se zrušením strany souhlasilo téměř 75 procent respondentů. Podle zhruba čtyř pětin dotázaných je DS extremistickou stranou, která propaguje nacismus. Za ohrožení demokracie považuje extremistické strany podle průzkumu společnosti SANEP 69 procent respondentů. Zhruba 65 procent dotázaných se vyslovilo pro zrušení každé politické strany, která by na činnost DS navázala.

Zhruba tři čtvrtiny dotázaných se navíc vyslovily pro zrušení „všech politických stran a hnutí, které nesou známky rasové nesnášenlivosti a xenofobie a podněcují násilí“. Více než polovina dotázaných, přes 55 procent, zároveň nepovažuje boj policie s extremismem za dostatečný.

NSS rozhodl o rozpuštění DS s tím, že v jejím programu, idejích a symbolech nalezl xenofobní a šovinistické prvky, rasistický podtext a návaznost na nacionální socialismus, tedy ideologii spojenou s Adolfem Hitlerem. Strana podle soudu také podněcuje k násilí a usiluje o radikální změnu demokratického zřízení.

Představitelé strany v sobotu oznámili, že půjdou do voleb pod hlavičkou spřízněné Dělnické strany sociální spravedlnosti, kam by se podle šéfa DS Tomáše Vandase měla přesunout i členská základna DS.