Zeman v OVM: Do dvaceti, třiceti let bude Rusko členem EU

Praha – V horizontu dvaceti až třiceti let se stane Rusko součástí Evropské unie. V dnešním diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to uvedl předseda Strany práv občanů Miloš Zeman, který společně s předsedou ODS Mirkem Topolánkem podpořil účast České republiky v misi v Afghánistánu. „U Kábulu se bojuje za Prahu,“ parafrázoval Zeman známé heslo z občanské války ve Španělsku.

„Rusko je jednoznačnou součástí euroamerické civilizace a ruská kultura je jednoznačné součástí evropské kultury. Jsem přesvědčen o tom, že Rusko dlouhodobě vplyne do EU,“ uvedl Zeman, který za základní konflikt 21. století pokládá konflikt mezi islámským terorismem a právě euroamerickou civilizací. Topolánek k tomu v žertu dodal, že spíše se do té doby Evropská unie stane členem Ruské federace.

Zeman: V Kábulu se bojuje za Prahu

Afghánistán ovládaný Talibanem je islámská teroristická diktatura financovaná narkomafiemi, stejně jako Kosovo je islámská teroristická diktatura financovaná narkomafiemi, uvedl v OVM Zeman. V této souvislosti vytkl Topolánkovi, že jeho vláda uznala před dvěma lety nezávislost Kosova.

Zeman označil sněmovní obstrukce ODS za „pitomost“

Zemanovi se nelíbí způsob, jakým se ODS ve sněmovně snaží zabránit přijetí zákonů navrhovaných ČSSD kvůli navýšení schodku rozpočtu. V Otázkách Václava Moravce řekl Topolánkovi, že je v Parlamentu vždycky někdo v menšině, a kdyby menšina sněmovnu věčně obstruovala, Parlament nebude nikdy nic dělat. Podle Topolánka ale obstrukce patří k legálním prostředkům, které jsou součástí práce poslanců.

„Je to horší než zločin, je to pitomost,“ zhodnotil Zeman chování ODS po vzoru výroku Napoleonova ministra zahraničních věcí knížete Talleyranda. „My se naopak snažíme, aby levice nepředřazovala své vlastní populistické kreativní návrhy před vládní návrhy,“ vysvětloval Topolánek. „Ta obstrukce v tomto smyslu je spíše pozitivní,“ soudí předseda ODS.