Pozůstalí uctili památku obětí nehody u Nažidel

Nažidla (Českokrumlovsko) - Od nejtragičtější dopravní nehody v novodobé historii Česka uběhlo přesně pět let. Do Nažidel na Českokrumlovsku dnes zamířili cestující z autobusu, kteří nehodu přežili, i pozůstalí. Na místě tragédie odhalili památník obětem. Dvacet žulových valounů připomíná stejný počet mrtvých.

Pozůstalí chtěli postavit památník na místě nehody už před pěti lety. Po dlouhých jednání s úřady se to ale podařilo až letos. Tragédii u silnice E55 připomínají tunové balvany vylovené z Labe a uložené do kruhu. Podoba památníku vychází z návrhu akademického sochaře Jana Kotka, jehož dcera při nehodě zemřela. Na stavbu za téměř půl milionu korun přispěl Jihočeský a Karlovarský kraj, ale i soukromé firmy.
 
Při nehodě zemřelo 19 lidí, dvacátý na následky havárie zemřel předloni. Cestující se vraceli z lyžařského zájezdu v Alpách. Krátce po přejetí českých hranic se autobus zřítil ze sedmimetrového srázu. Řidiče neoplanu poslal soud na sedm let do vězení. Loni také soud poprvé přiřknul odškodné ve výši 800 000 korun pro jednu z rodin.
 
Bezprostředně po nehodě slibovali zástupci kraje i cestáři urychlení stavby nové rychlostní silnice, dosud ale zůstalo jen u plánů. Podle odhadů budou řidiči jezdit po nové silnici až po roce 2013.
 
Pozůstalí i zítra uctí památku obětí tragédie - mší v kostele Máří Magdalény v Karlových Varech.