Parkanová versus Topolánek: Kdo a proč tlačil na nákup Pandurů

Praha - Bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová (TOP 09), za jejíhož působení bylo schváleno pořízení obrněných transportérů Pandur II rakouské firmy Steyr, podle MFD tvrdí, že na schválení nákupu této armádní výzbroje spěchal tehdejší premiér Mirek Topolánek (ODS). Parkanová tak reagovala na Topolánkovo sdělení, že právě ona nese za podezřelý obchod zodpovědnost. Topolánek s Parkanovou nesouhlasí. Podle něj bylo nutné smlouvu změnit. Na dnešní tiskové konferenci v Brně k tomu řekl, že do jednání o pandury vstoupil, protože odvaha tehdejší ministryně Parkanové k jakémukoliv rozhodnutí se „blížila nule“.

Parkanová tak reagovala na Topolánkovo vyjádření, že za podezřelý obchod je zodpovědná právě ona. Podle ní trval expremiér na převedení projektu na náměstka Martina Bartáka, který celý kontrakt za 14 miliard korun podepsal místo ministryně. Topolánek podle exministryně chtěl, aby zakázku řídil jeho člověk na ministerstvu obrany, kterým byl tehdejší náměstek a současný ministr obrany Martin Barták. Topolánek předtím poslal listu SMS, v níž stálo, že za obchod je plně odpovědná Parkanová. „Mohu pouze spekulovat, proč chtěla ponechat v platnosti evidentně zkorumpovaný projekt,“ napsal.

Mirek Topolánek

„My jsme měli podezření, že ten kontrakt není v pořádku, ani z hlediska ceny ani z hlediska požadavků armády. A pokud bychom neudělali nic, to je to, co říká Vlasta Parkanová, tak bychom tento stát připravili o šest miliard korun. Můj tlak na Vlastu Parkanovou byl adekvátní.“

Proč vyjednával právě Barták?

„Projekt podporoval od začátku do poslední chvíle sám premiér. Byl tam velký spěch na uzavření kontraktu… měl obrovský zájem na tom, aby byl projekt převeden na náměstka Bartáka,“ řekla bývalá ministryně a dodala, že je z Topolánkova vyjádření „v šoku“ a „otřesená“.

Topolánek dnes řekl, že Barták dostal obchod na starost kvůli své funkci a jazykovým i vyjednávacím schopnostem. Podle něj náměstek Jaroslav Kopřiva, který měl do té doby zakázku v kompetenci, už na ní dále pracovat nemohl, protože byl náměstkem i v ve vládě, „která ten podezřelý kontrakt uzavřela“.

Barták podepsal smlouvu místo ministryně

Právě Barták je mezi politiky, jejichž jména zmínili bývalí manažeři Steyru, když MfD informovali o zákulisních dohodách a o provizích pro politické strany. Barták dokonce celý kontrakt za 14 miliard korun podepsal místo ministryně, což podle listu není zcela obvyklé. Sám se brání tím, že ho jednáním o nákupu Pandurů pověřila Parkanová. „Toto její rozhodnutí neznamená, že by ji jakkoli zbavovalo odpovědnosti za výsledný kontrakt,“ prohlásil Barták.

Wolfgang Habitzl, bývalý manažer firmy Steyr o vypovězení smlouvy v roce 2007:

„Myslím, že někdo nedostal své peníze.“

Již dříve popřel, že by o zakázce vedl zákulisní jednání s představiteli Steyru. Dva bývalí manažeři firmy však naznačili, že Barták je tím, s kým jednali jako se zástupcem ODS, a že zřejmě právě on stál za náhlým vypovězením smlouvy se Steyrem v roce 2007. „Myslím, že někdo nedostal své peníze,“ prohlásil bývalý manažer rakouské firmy Wolfgang Habitzl k této události. Barták vypovězení kontraktu vysvětlil tím, že Steyr nebyl schopen řádně a včas plnit podmínky smlouvy. Později ministerstvo uzavřelo s firmou smlouvu novou.

Kauzu možné korupce při nákupu transportérů od rakouské firmy Steyr rozpoutal reportér deníku Mladá fronta Dnes (MfD), který v přestrojení rozpovídal dva někdejší manažery firmy. Ti připustili, že strany kvůli zakázce dostaly provize.

V souvislosti se zákulisními jednáními zmínili podle MfD jména někdejšího premiéra Stanislava Grosse, za jehož vlády byl tendr v roce 2005 vypsán, někdejšího ministra obrany Karla Kühnla, který s firmou Steyr podepsal první smlouvu za 23,6 miliardy korun, a nynějšího ministra Martina Bartáka, který po sporech a odkladech v roce 2009 jako první náměstek ministryně obrany podepsal definitivní smlouvu na dodání 107 transportérů.

Hovořili také o „vycházející hvězdě“ v ČSSD a pražském komunálním politikovi, což by mohlo ukazovat na současného předsedu sociální demokracie. Jeden z exmanažerů také odpověděl kladně na přímou otázku, zda s Paroubkem jednali. Po zveřejnění informací však oba začali tvrdit, že reportéra prokoukli a jen si z něj dělali legraci. Všichni zmínění politici jakékoliv zákulisní dohody s rakouskými zbrojaři odmítli.

Kauzou možné korupce při nákupu obrněných transportérů Pandur se v pátek po čtyřech letech opět začala zabývat protikorupční policie, o věc se zajímá i premiér Jan Fischer, který má v plánu sejít se kvůli tomu v pondělí s ministrem vnitra Martinem Pecinou, policejním prezidentem Oldřichem Martinů a nejvyšší státní zástupkyní Renatou Veseckou.