V čele Brna-Žabovřesk zůstává ODS, Kvapila nahradí Helán

Brno - Na místo po zatčeném starostovi Brna-Žabovřesk Aleši Kvapilovi nastoupí podle očekávání místostarosta Jiří Helán (ODS), post místostarosty zůstane do voleb volný. Kvapil je od minulého týdne ve vazbě kvůli údajné korupci. Funkce starosty a zastupitele Brna-Žabovřesk se vzdal dobrovolně, v pondělí sám rezignoval. Údajně si řekl o čtyřmilionový úplatek firmě, která v Žabovřeskách plánuje stavět kongresové centrum. Za to mu hrozí až 12 let vězení. Než nastoupí nový starosta, měla by na radnici proběhnout hloubková kontrola úředníků. To byla podmínka sociální demokracie, která pro Helána také zvedla ruku.

Helána, který už v Žabovřeskách starostoval právě před Alešem Kvapilem, navrhli do funkce občanští demokraté. Protikandidáta Petra Machálka prosazovali zelení, neuspěl však. Machálek přednesl podrobný kandidátský projev, řekl například, že chce zprůhlednit zadávání veřejných zakázek a přidělování bytů. Dostal však pouhé tři hlasy. 

Zastupitelé dnes schválili také výzvu primátorovi Romanu Onderkovi (ČSSD), aby poslal na radnici městské části kontrolu, která má prověřit práci starosty, rady a zastupitelstva. Kontrola má vyvrátit spekulace o neprůhlednosti hospodaření městské části, řekl předkladatel návrhu místostarosta Marek Šlapal (ČSSD). Podle mluvčího brněnského magistrátu Pavla Žáry o kontrole úřadu může rozhodnout buď primátor, městská rada, nebo zastupitelstvo.

Reportáž o novém starostovi Žabovřesk (zdroj: ČT24)

Bývalému starostovi Aleši Kvapilovi a jeho dlouholetému tajemníkovi Radovanovi Novotnému hrozí až dvanáct let vězení. Spekuluje se o tom, že o úplatek si měli říct firmě, která chce v Žabovřeskách postavit kongresové centrum. Oba muže už ODS vyloučila ze strany.

Aleš Kvapil
Zdroj: ČT24