Manažeři Steyr: O pandurech jsme jednali s Grossem, Kühnlem a Bartákem

Praha - Na zákulisních dohodách o armádní zakázce na obrněné transportéry Pandur za více než 14 miliard korun se údajně podíleli politici Stanislav Gross (ČSSD), Karel Kühnl (US-DEU) a Martin Barták. Tvrdí to dva bývalí manažeři rakouské firmy Steyr, která Česku pandury dodala. Podle nich byla pro politické strany určena provize ve výši až tří procent z ceny zakázky. Všichni tři politici jednání se Steyrem popřeli. Manažeři se rovněž zmínili o předsedovi sociálních demokratů Jiřím Paroubkovi, ten však tvrdí, že si na žádné jednání nepamatuje. Informaci přináší dnešní vydání Mladé fronty DNES.

„Ano, provize do Česka šla,“ řekl bývalý manažer Steyru Herwig Jedlaucnik. Podle něj stála v pozadí jednání s politiky a představiteli armády společnost PAMCO v čele s vlivným podnikatelem Pavlem Muselou, jenž je velmi dobrým přítelem Stanislava Grosse.

Druhý z oslovených manažerů Wolfgang Habitzl uvedl, že chtěli mít kontakty v ČSSD i v ODS, procenta z provize prý šla pro každou stranu. „My jsme to budovali tak, abychom měli obě strany,“ prohlásil Habitzl.

Vláda pandury koupila až napodruhé

Zakázce na transportéry Pandur přitom měla předcházet smlouva o lobbingu u českých politiků, který měl Steyru za provizi zařídit podnikatel Jan Vlček, z této dohody však sešlo a rakouská firma začala spolupracovat se společností PAMCO.

Dohoda s Vlčkem byla podepsána v prosinci roku 2002, o rok později vláda premiéra Vladimíra Špidly oznámila, že česká armáda potřebuje nové obrněné transportéry. Výběrové řízení bylo vyhlášeno v roce 2005, společnost Steyr v tendru zvítězila v roce 2006. V prosinci 2007 se ale vláda rozhodla smlouvu vypovědět poté, co transportéry nevyhověly při armádních testech a Steyr nedokázal dodržet smluvní podmínky. Po dalším vyjednávání však vláda pořízení 107 transportérů Pandur II schválila.

Politici: S nikým jsme nejednali

Nákup obrněných transportérů odstartovala vláda, v níž jako ministr vnitra působil Stanislav Gross. V době, kdy se stal premiérem, bylo navíc připraveno výběrové řízení. „S žádným cizincem jsem se na toto téma nesetkal,“ prohlásil bývalý politik. Za vlády Jiřího Paroubka smlouvu se Steyrem v roce 2006 podepsal tehdejší ministr obrany Karel Kühnl z US-DEU. Podle něj byl ale systém nastaven tak, aby korupční jednání znemožnil.

Součástí dohod byl podle manažerů Steyru i současný ministr obrany Martin Barták. Oba naznačili, že za náhlým vypovězením smlouvy v roce 2007 stál právě on. „Myslím, že někdo nedostal své peníze,“ prohlásil Habitzl. Jedlaucnik dodal, že to je „část příběhu, která neběžela tak, jak měla“ a připustil, že právě Barták je tím, s kým jednali jako se zástupcem ODS.

Ministerstvo obrany toto obvinění popírá. Když Barták pracoval jako 1. náměstek ministryně obrany, nikdy prý s manažery Steyru nejednal ani se s nimi nesetkal. Podle rezortu jsou tito dva lidé nevěrohodní a za jejich chováním prý stojí snaha provokovat.