Dodavatel pandurů nabízel miliardu za lobbing u politiků

Praha - Armádní zakázce na obrněné transportéry Pandur za více než 14 miliard korun předcházela smlouva o lobbingu u českých politiků, například u tehdejšího ministra vnitra Stanislava Grosse (ČSSD). Schůzky s politiky měl rakouské firmě Steyr, která je dodavatelem pandurů, sjednat český podnikatel Jan Vlček za provizi přesahující miliardu korun. Informaci přinesla Mf Dnes. List upozorňuje, že smlouva korupci nedokazuje, naznačuje ale velkou snahu ovlivnit rozhodování politiků. Předseda ČSSD Jiří Paroubek už v této souvislosti premiéra Jana Fischera a odpovědné ministry požádal, aby kvůli okolnostem nákupu transportérů urychleně sestavili vyšetřovací tým.

Podle Paroubka by měl „v řádu hodin“ začít pracovat vyšetřovací tým. Důkazy by měl získat „v řádech dnů“ a předběžnou zprávu o šetření zveřejnit ještě do květnových parlamentních voleb: „Občané této země mají právo vědět, zda ke korupci došlo, a v případě, že ano, kdo se na ní podílel. Chceme, aby lidé mohli tato zjištění vzít v potaz při svém rozhodování u voleb.“ Vyšetřování podobných případů se podle něj nesmí táhnout léta: „Nesmí zde zůstat jakákoli pachuť, která tolik otravuje důvěru lidí v politiku a špiní dobré jméno ČR.“ Předseda ČSSD zdůraznil, že v případě prokázaných obvinění je naprosto nezbytné, aby dotyční lidé stanuli před soudem a odešli z politického a veřejného života.

Jiří Paroubek:

„Jsem přesvědčen, že žádný člen současného vedení ČSSD není v této kauze jakkoli zapojen. Jednoznačně však říkám, že pokud se u kohokoli prokáže vina, musí být potrestán.“

Přísně tajná smlouva mezi Steyrem a podnikatelem Janem Vlčkem byla podepsána v prosinci roku 2002. O rok později vláda premiéra Vladimíra Špidly (ČSSD) oznámila, že česká armáda potřebuje nové obrněné transportéry. Tendr, vyhlášený v roce 2005, pak vyhrál Steyr. Ve smlouvě se mimo jiné píše, že Vlček do února 2003 kromě schůzky s Grossem zařídí také setkání zástupců Steyru s ministrem průmyslu Jiřím Rusnokem (ČSSD), velitelem generálního štábu Pavlem Štefkou nebo náměstkem ministra obrany Jaroslavem Škopkem. Vlček existenci smlouvy potvrdil, firma Steyr se nevyjádřila.

Gross si nevzpomíná, že by kdy „řešil nějaké transportéry“

Spolupráce podnikatele s rakouskou společností, která mu měla vynést provizi až ve výši sedmi procent z ceny zakázky, ale po pár měsících skončila. Vlček prý od obchodu odešel, když zjistil, že od něj Rakušané očekávají ovlivňování a možná i podplácení politiků. Novým lobbistou se tehdy stala česká firma PAMCO v čele s vlivným podnikatelem Pavlem Muselou, jenž je podle listu velmi dobrým přítelem Stanislava Grosse.

Podle MfD se ale Vlčkovi nepodařilo podmínky smlouvy naplnit, protože na jednání přivedl jiné politiky, než měl. Na schůzky přišli tehdejší předseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek a poslanec Radim Turek (oba ČSSD). Turek spolupráci nepopřel. Připustil ale, že zmíněný dokument může vzbuzovat úvahy o možné korupci. Na schůzku si vzpomněl i Zaorálek. Oficiálně ho o ni podle něj požádal Turek a šlo o přijetí u předsedy sněmovny. Tématem byly nové pracovní příležitosti v Moravskoslezském kraji a představení záměru investic a spolupráce firem z konsorcia Steyr se severomoravskými firmami: „Výběrové řízení na transportéry v té době vůbec nebylo vypsáno a ani mi nebylo známo, že se bude konat.“

Naopak Gross si už podle svých slov nevzpomíná, že by kdy „řešil nějaké transportéry“: „Já si nejsem vědom ani toho, že by se toto téma probíralo na vládě.“ Výběrové řízení ale bylo vypsáno v dubnu 2005, kdy byl českým premiérem.

První pandury vojáci převzali loni koncem září

O nákupu nových obrněných transportérů se hovořilo od roku 2003. Společnost Steyr v tendru zvítězila v roce 2006, dohodnutá cena tehdy přesahovala 23,5 miliardy korun. V prosinci 2007 se ale vláda rozhodla smlouvu vypovědět, protože transportéry nevyhověly při armádních testech a Steyr nedokázal dodržet smluvní podmínky. Po dalším vyjednávání vláda pořízení 107 transportérů Pandur II schválila. V červnu 2008 armáda převzala pandury k testům, v září ministerstvo obrany oznámilo, že transportéry novými zkouškami prošly. První pandury vojáci převzali loni koncem září.