Investice do kanalizace v Jiřetíně není zmařená, tvrdí místostarosta

Praha – Místostarosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt bojuje za to, aby v jeho obci vyrostla čistírna odpadních vod a kanalizace. Projekt by byl financován téměř z celé části z Evropské unie. Obec podmínky pro přidělení dotace splnila, věc ale pozdržel ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský. Ministerstvo životního prostředí totiž opakovaně žádal, aby dotaci Jiřetínu neposílalo. Domnívá se, že u obce, která možná jednou díky prolomení těžebních limitů zmizí z mapy Česka, jde o zbytečnou investici. Buřt ale argumentuje dobou udržitelnosti projektu, která je nastavena na pět let – a do té doby se podle něj skutečně těžit v Jiřetíně nezačne.

Podle Tošovského je riziko, že peníze budou investovány zbytečně, velké. Buřt ale projekt hájí tím, že podle legislativy a směrnic Evropské unie, které se týkají operačního programu životního prostředí, je doba udržitelnosti (doba, kdy je projekt funkční) u projektů typu čistírny a kanalizace nastavena na pět let, výjimečně na deset let. „I kdyby teoreticky v nejbližší budoucnosti došlo k prolomení těžebních limitů, tak není žádný předpoklad, že by těžaři začali za dva, tři nebo čtyři roky těžit,“ uvedl v pořadu Před polednem. „Investice do čistírny odpadních vod a kanalizace v Horním Jiřetíně nemůže být proto považována za zmařenou,“ dodal. Tošovský odmítl Buřtovo nařčení, že zasahuje do kompetencí ministerstva životního prostředí. „Nestavíme to proto, abychom ukázali, že je to funkční, chceme to využívat,“ řekl ministr průmyslu.

Buřt upozornil také na to, že v Jiřetíně je víc než tisíc vlastníků nemovitostí. I kdyby příští vláda rozhodla o prolomení těžebních limitů, nějakou dobu potrvá, než se vyřeší kompenzace za majetky lidí, které by byly srovnány se zemí. Projekt je téměř celý financován z evropských strukturálních fondů. Dotace činí 232 milionů a stát by měl přispět dalšími zhruba 13 miliony korun. „Mediálně je pro těžaře velmi nepříjemné, kdyby Jiřetín dostal dvousetmilionovou dotaci,“ domnívá se Buřt.

Studio ČT24 o dotacích pro Horní Jiřetín (zdroj: ČT24)

Dalším problémem je, že podle směrnic Evropské unie musí mít obce nad dva tisíce obyvatel odpovídající kanalizaci a čističky odpadních vod do konce roku 2010. Jinak státu hrozí sankce. Podle Tošovského to ale není jen problém Jiřetína, takových obcí je v Česku obrovské množství.

Místostarosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt
Zdroj: ČT24
Vydáno pod