Za špachtli v břiše pacientky nemocnice potrestá čtyři lidi

Ivančice - Nemocnice v Ivančicích na Brněnsku za selhání, kdy po operaci zdravotníci nechali v břiše ženy operační nástroj, potrestá čtyři lidi snížením platu či odvoláním z funkce. Bude mezi nimi i operující lékař a zároveň primář oddělení, který kvůli pochybení o svou funkci přijde. Lékaři se dopustili pochybení zhruba před pěti měsíci. Po operaci zůstala ženě v břiše 28centimetrová chirurgická špachtle. Do budoucna chce nemocnice i kraj, pod nějž ústav patří, zpřísnit kontroly tak, aby se podobný exces neopakoval. Žena dostane odškodnění od pojišťovny a nemocnice, navíc zvažuje, že se obrátí kvůli náhradě na soud. Myslí si, že by mohla dostat minimálně milion korun.

Instrumentářka na sále přijde o osobní ohodnocení. Vedoucí centrální sterilizace nemocnice bude odvolána z funkce a dostane pokutu. O funkci přijde i vedoucí operačních sálů, která bude přeřazena na místo standardní instrumentářky. „Vyvodil jsem důsledky i vůči panu primáři, který nabídl rezignaci a já ji přijal,“ potvrdil ředitel nemocnice Jaromír Hrubeš. Lékař Aleš Soukal, který ženu operoval, má za sebou zhruba čtyřicetiletou praxi, v Ivančicích působí 15 let. Podle ředitele je Soukal z celé věci zdrcen, navíc se mu celá věc stala dva měsíce před odchodem do důchodu. Podle ředitele je velmi dobrým operatérem.

Lékaři z nemocnice v Ivančicích se dopustili pochybení zhruba před pěti měsíci. V břiše ženy, kterou operovali, zapomněli osmadvaceticentimetrový chirurgický nástroj, takzvanou špachtli. Na chybu přišli až zhruba před týdnem a předmět jí z těla vyjmuli. Celých pět měsíců žena trpěla bolestmi, neboť předmět se při každém pohybu v těle pohyboval.

Reportáž Evy Lípové (zdroj: ČT24)

Na špachtli se nepřišlo - selhala kontrola

Ačkoli se zdá být po formální stránce v Ivančicích vše v pořádku, existuje fotodokumentace síta s nástroji i jmenný seznam nástrojů, které se nacházejí na sítech, nastala chyba. Po operaci zřejmě došlo ke špatnému spočítání nástrojů, o chybějící špachtli se navíc vědělo už týden po operaci. Sestra ale místo nahlášení problému jednoduše soupravu doplnila novým nástrojem.

Když navíc žena během pěti měsíců chtěla jít několikrát na rentgen, bylo jí prý řečeno, proč by se měla nechat zbytečně znovu ozářit. „Když mě primář viděl, tak mi říkal paní Kopečková, já když už vás vidím, tak jsem z vás hotovej. Říkala jsem mu, že nejsem žádný hypochondr,“ vypráví pacientka. Doktoři jí ale radili, ať si vezmu ibalgin.

Případ se prý navíc personál nemocnice snažil utajit a ženě nabízel odškodnění. Ta to odmítla a zvažuje, že se obrátí na soud a bude žádat náhradu za bolest. "Můj názor je, že dostanu snad 500 000 korun od pojišťovny, 500 000 korun dá tady špitál. Jak slyším názor od lidí,
tak si myslím, že je to trochu málo," uvedla Kopečková.