Vlivné dámy mají svůj VIP klub - slouží charitě, ale nikdo moc neví jaké

Praha - Exkluzivní dámský klub je tajný skoro jako zednářská lóže. Lata Brandis ladies club získal na svou stranu vlivná jména z politiky, obchodu i české justice. Na svou charitativní činnost inkasuje ženský klub miliony korun od velkých firem, nicméně nikdo nechce říct, kam peníze určené na charitu jdou. Ladies club nezveřejňuje svou výroční zprávu a podle zákona ani nemusí.

VIP klub pro ženy představuje svět luxusu a nemalých peněz - svět napůl soukromý, ale i veřejný. A to proto, že není jen světem podnikání, ale i politiky. Do klubu vstoupila například místopředsedkyně sněmovny Lucie Talmanová, manželka místopředsedy ODS Tamara Bendlová a žena, jejíž pozice má střežit nezávislost, nejvyšší státní žalobkyně Renata Vesecká.  

Dámský klub vznikl pod nálepkou prvorepublikové tradice v červnu roku 2008. Lákavé motto slibuje preventivní programy proti únosům dětí. A to v podobě časopisu Smolíček, jehož výtisky měly pravidelně ležet v českých školách. Nicméně časopis dosud do českých škol pravidelně nedochází. Na projekt už přitom podle zjištění České televize ochotně přispěly velké firmy, polostátní společnosti a firmy s velkým vlivem, jako například společnost pro přenos elektřiny ČEPS a.s. Ta ladies clubu darovala jeden milion korun. 

Reportáž Zuzany Tvarůžkové (zdroj: ČT24)

Jedno číslo časopisu Smolíček vyšlo loni v zimě a rozdávalo se na lyžařském mistrovství světa v Liberci. Na dostizích, módních přehlídkách s charitativním apelem se objevilo ještě v červnu a říjnu. Jenže šlo pořád o jeden a tentýž výtisk ze zimy.  

Kdo dává ladies clubu peníze?

V dozorčí radě ČEPSu sedí například lobbista Vladimír Johaness nebo exministr Tomáš Julínek. Právě tato dozorčí rada doporučila ještě jednu akci ladies clubu - darovala milion a půl korun na závod v Liberci. A zrovna Kateřina Neumannová, která byla tváří liberecké akce, se objevuje na fotkách VIP večerů vlivných žen. Podle mluvčí ČEPSu šlo o podporu mladých sportovců. 

Ladies club získává podporu od silných korporací v řádech milionů korun. Členky klubu, které platí za členství ročně padesát tisíc korun, mají pravidelná setkání v salonu pětihvězdičkového hotelu v Praze. Klub si pronajímá VIP box na dostizích v Pardubicích. Charita, kterou rozdává z peněz dál, je však v řádech deseti tisíců korun. K bohulibé činnosti se navíc příliš nevyjadřují ani ty, které ho svým jménem zaštítily.

Význam spolku by mohla osvětlit šéfka ladies clubu Radka Jírková. Žena, která je zároveň jednatelkou PR společnosti Media Flow. Její ladies club a Media Flow mají stejnou adresu v Pařížské ulici, nejluxusnější třídě v Praze. A ani firma Media Flow nemá k politice rozhodně daleko - řídila část volebních kampaní středočeské nebo ústecké ODS. 

Předsedkyně klubu rozhovor ČT neposkytla, vyjádřila se jen písemně. Na otázku kolik peněz jde na charitu a kam přesně, odpověděla obecně: „Klub významných žen má na dárce štěstí. Peníze dostal taky od holdingu SYNOT (konkrétně od SynotLotto - ještě před fúzí).“ Tato společnost odvádí část zisku na veřejně prospěšné účely ze zákona. Loterijní gigant částku, kterou dal ladies clubu, neprozradil. Ta je ale patrná z jedné ze smluv - jde o 4,5 milionu korun.

Kam jdou peníze z ladies clubu? 

Mluvčí holdingu SYNOT Jiří Hrabovský si vzpomíná, že nějaké charitativní akce ladies club na libereckém šampionátu skutečně organizoval: „Ladies club tam organizoval charitativní prodej hraček, měly tam také koncert.“ Koncert skupiny Elán se skutečně odehrál. O přímém pořadatelství koncertu se ale nikde nemluví. Manažer kapely ČT řekl, že za koncert mu ladies club neplatil a neví nic ani o charitativním záměru. 

Na koncert dostaly lístek tělesně postižené děti, o které se stará sdružení DRAK. Podle šéfa sdružení šlo o sponzorský dar a navíc sdružení dostalo i finanční dar v hodnotě deseti tisíc korun. Dar dostal také dětský domov Krompach - za dražbu obrázků to bylo dvanáct a půl tisíce korun. Akce, na kterou dostal ladies club několikamilionový dar, se po zúčtování tváří tak, že na samotnou charitu šly maximálně částky v řádech desetitisíců korun.  

Stejně je na tom i Azylový dům tří přání v Praze. I ten je lákadlem clubu na jeho webových stránkách. Azylový dům od něj dostal peníze na zahradní nářadí. „Stane se nám také, že ten projekt není plně akceptován a dostaneme jen zlomek toho a jsme uváděni jako dlouhodobí partneři, což neodpovídá skutečnosti,“ podotkla v pořadu 168 hodin Jindra Karlíková, ředitelka sdružení Dům tří přání. 

Další příběh Nadace Euronisa - takhle klub prezentuje, jak jí pomohl: „Výtěžek z prodeje putoval do Nadace Euronisa, která pomáhá starým a nemocným lidem, podporuje rodiny s dětmi v tísni“ (citace). A realita? Nadace ze slíbených 150 tisíc korun dodnes nedostala ani korunu. „Pokud ten dárce podepíše smlouvu a potom, když se má znát ke svým závazkům, přestane komunikovat, tak je těžké vědět proč, může se člověk dohadovat, jaké jsou ty důvody,“ podotkl pro 168 hodin Aleš Rozkovec, ředitel Nadace Euronisa. 

Ze zákulisí klubu 

Soukromé golfové turnaje nebo společenské akce ve velkém stylu, které zachycují třeba exministra Aleše Řebíčka nebo exministryni Petru Buzkovou, dostihy a módní přehlídky. To vše pod záštitou charity. 

Jednou z posledních charitativních akcí VIP žen je kalendář portrétů na rok 2010 - nechybí mezi nimi ani tvář Lucie Talmanové nebo Renaty Vesecké. Fotky se dražily - a podle šeků vynesly několik set tisíc korun. Tyto šeky uvádí, že by měly jít na azylové, ovšem anonymní, programy. Něco dostal například azylový Kolpingův dům - nastřádal z příspěvků od ladies clubu kolem 100 000 korun během půlroční spolupráce. „Na letošní rok zaplatili naší každé matce celoroční jízdenku, což je pro naše matky úžasná pomoc, ony mají poměrně dost problémů s tím, aby vyšly,“ potvrdila ČT Jana Zemanová, ředitelka azylového Kolpingova domu.

  • Dámský exkluzivní klub - projekt Smolíček autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1430/142998.jpg
  • Lata Brandis ladies club - exkluzivní klub vlivných český dam- Kateřina Neumannová, Lucie Talmanová a Radka Jirková zdroj: Lata Brandis ladies club http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1430/142989.jpg
  • Lata Brandis ladies club - exkluzivní klub vlivných český dam - Petra Buzková a Aleš Řebíček autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1430/142993.jpg
  • Dámský exkluzivní klub - Tamara Bendlová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1430/142992.jpg
Vydáno pod