Bojují strany proti korupci? Radek John se domnívá, že nikoliv

Praha – Ve sněmovně ve středu v prvním čtení uspěl protikorupční balíček ministra vnitra Martina Peciny. Poslanci k němu chystají ještě pozměňovací návrhy, například komunisté chtějí do protikorupčního balíčku dodat institut majetkového přiznání. Šéf komunistů Vojtěch Filip v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce uvedl, že pro komunisty je majetkové přiznání absolutně zásadní, neboť dokud nebude, tak nemůže být zjištěno, kde peníze z úplatkářských afér jsou. Základní návrh KSČM zní: zavést majetkové přiznání u lidí, kteří mají majetek nad 10 milionů korun.

Podle Ondřeje Lišky, předsedy Strany zelených, je kromě Pecinova balíčku nutné zpřísnit i zákon o zadávání veřejných zakázek, jinak budou vztahy mezi státem a soukromými subjekty pořád stejné. „Problém je už v tom, že samotní úředníci formulují zadání pro veřejné zakázky. Už tam se právě setkáváme nejvíc s tím, že jdou na ruku některým subjektům, s nimiž jsou propojeni.“ Komunisté jsou samozřejmě ochotni podpořit zpřísnění zákona o veřejných zakázkách.

Ondřej Liška

„Slýchávám i od zahraničních podniků, že podnikat v České republice je problém, protože od nás je korupce vyžadována. Na nás už existuje korupční tlak. Když se ucházíme o veřejné zakázky, tak se nám dostávají indicie o tom, že to bez nějaké té obálky prostě nepůjde.“

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Nicméně problém je v tom, že už dnes je možné vyšetřovat korupci tak, aby mohly tvrdé postihy fungovat jako prevence, ale bohužel nic se nevyšetřuje, a tudíž zásadní kauzy nejsou dotaženy do konce. Filip tvrdí, že tato situace není zapříčiněna nedostatkem zákonů. Ve státním aparátu podle Filipa existuje totiž brzda, která neefektivně využívá současné zákony.

Liška se domnívá, že je to především tím, že si politické strany nenechávají zajít chuť na ovlivňování těchto kauz, pokud je to pro ně výhodné. „Nyní potřebujeme zvýšení nezávislosti policie a státního zastupitelství, což znamená, že Renáta Vesecká by po volbách neměla sedět na svém místě.“

John: Politici o boji proti korupci jen mluví, nic dělat nechtějí

Předseda strany Věci veřejné Radek John politiky nařkl, že jen předstírají boj proti korupci. Na jedné ze svých přednášek dokonce podle MfD uvedl, že současní politici kradou, a proto potřebují tmu, aby se na ně nevidělo.

„Oni proti korupci bojovat nechtějí, oni ji založili, vytvořili a tyjí z ní. Pecinův balíček je tudíž zcela nedostatečný, neboť se musí změnit celý systém,“ dodává John. Liška označil stranu Radka Johna za stranu propojenou s ODS a s vlivnými podnikateli, kteří dlouhodobě dostávají veřejné zakázky. John osočení Lišky odmítá, tvrdí, že naopak proti ODS v Praze bojuje a až vyhraje v Praze volby, situace v metropoli se změní.