Se starostou Kvapilem byl zadržen další člen ODS

Brno - Starosta Brna-Žabovřesek Aleš Kvapil (ODS), kterého ve čtvrtek zadržela policie kvůli podezření z korupce, za stranu nebude kandidovat do sněmovních voleb. Ze šestého místa jihomoravské kandidátky, které mu dávalo velkou šanci na zvolení, ho s největší pravděpodobností vyškrtne na konci února regionální sněm ODS. Potvrdil to jihomoravský předseda strany Jiří Kudrnka. České televizi se podařilo zjistit, že projektem, kvůli kterému si měl starosta říct o úplatek, je s největší pravděpodobností výstavba nového multifunkčního sálu s hotelem Sonocentrum. Futuristická stavba měla vzniknout vedle současného objektu administrativního centra Platinium na ulici Veveří. Jednatel firmy Sono Records, která žádala o povolení stavět, Jiří Štopl nechtěl případ komentovat, ale na přímý dotaz svou účast na kauze nevyvrátil. S Kvapilem byl zadržen také někdejší radní Radovan Novotný (ODS).

„My s tím nemáme určitě nic společného, protože náš projekt už delší dobu spí a nic v něm nepodnikáme,“ doplnil majitel hotelu Kozák Igor Fučík. Tento hotel totiž plánoval rozšíření a objevil se ve spekulacích také jako možný cíl zájmu starosty Kvapila. Spolu s Kvapilem byl podle MF DNES pravděpodobně zadržen také další vlivný člen brněnské ODS Radovan Novotný - někdejší tajemník radnice Brno-střed, který měl úplatek převzít. Ten již však ve veřejné sféře nepůsobí.

Manželka starosty Aleše Kvapila:

„Jsem z toho naprosto zničená, celou noc jsem nespala a myslím si, že je to nachystaná akce, která má mého muže zdiskreditovat… To, že jej zadržela policie při braní úplatku a našly se u něj peníze, je naprostý nesmysl.“

Starostu podle neoficiálních informací ve čtvrtek přímo z úřadu odvedla protikorupční policie. Policisté zatím o případu mlčí. Kvapilovo zadržení dnes potvrdila tajemnice žabovřeského úřadu Jarmila Kučerová, sama však u akce nebyla. „Byla jsem v té době na pracovním jednání mimo radnici. Vše jsem se dozvídala od úředníků po návratu,“ uvedla. Kdy se starosta na radnici vrátí, neví. V kontaktu s ním nejsou ani občanští demokraté. Pravděpodobně je stále zadržován.

Podle stranických kolegů si starosta řekl o úplatek firmě, která chtěla stavět multifunkční centrum mezi centrem Platinium a bývalou porodnicí ve Veveří ulici. Stavět chtěla na soukromém pozemku a v souladu s územním plánem. Žabovřeský místostarosta Jiří Helán (ODS) si neumí představit, že by si Kvapil v takové situaci o úplatek řekl, jiní občanští demokraté ale uvádějí, že úplatek přesto chtěl. Řekl si prý o něj několikrát a nevybíravým způsobem. Firma proto údajně kontaktovala státní zastupitelství v Olomouci a policie nějaký čas Kvapilovo jednání sledovala.

Kvapil měl kandidovat do Poslanecké sněmovny ze šestého místa kandidátky, jíž vede předseda ODS Mirek Topolánek. Podle Kadrnky se v listině budou ještě dělat změny. Úmysl vzdát se kandidatury už například oznámil bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek, který dá přednost kandidatuře do Senátu. Na volební listině do sněmovny byl na 11. místě.