Ve sněmovně znovu obstrukce - poslanci nestihli nic a schůze ukončili

Praha – Občanští demokraté slaví malé vítězství, poslanci totiž po sérii obstrukcí ukončili jak řádnou, tak všechny tři mimořádné schůze, ze kterých vyřadili všechny body z programu. Pokračovat v jednání by měli v březnu na další řádné schůzi, možná se ale sejdou na některé mimořádné schůzi. Podle ODS by se ale sněmovna do voleb už vůbec neměla scházet s výjimkou krátkého jednání k bodům, na kterých je široká politická shoda. Dohodnout by se na tom měli předsedové parlamentních stran s premiérem Janem Fischerem.

Na ukončení dnešního jednání se dohodli předsedové poslaneckých klubů se šéfem sněmovny Miloslavem Vlčkem (ČSSD). Vlček po schůzce prohlásil, že k ukončení schůzí vedla neschopnost stran shodnout se na čemkoliv jiném. Grémium se také shodlo, že předsedové politických stran by se měli sejít na jednání u premiéra Jana Fischera, se kterým by jednali o tom, co je ještě možné ve sněmovně prosadit. Premiér ale pobývá v zahraničí, nejprve v Bruselu a pak se zúčastní zahájení olympiády, takže termín schůzky zůstává nejasný.

Na nutnosti této schůzky panuje shoda napříč politickým spektrem, velmi výrazně se ale liší představy jednotlivých stran, co by ještě sněmovna měla do voleb projednat. ODS si představuje, že by se sněmovna neměla scházet s výjimkou krátkého jednání k bodům, na kterých je široká politická shoda. Podle místopředsedy ODS Petra Nečase by poslanci měli přednostně projednávat jen ty normy, které vláda označí jako nezbytné. Také podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska by toho měla dolní komora udělat do voleb co nejméně.

Lidovci chtějí schůzi k mateřské, ČSSD i k dalším bodům

Lidovci chtějí požádat o svolání mimořádné schůze sněmovny s jediným bodem, tím by byl návrh na zvýšení mateřské. Lidovci ke svolání schůze potřebují pomoc ČSSD, tu již ale prý mají přislíbenou. KDU-ČSL chce o svolání schůze požádat v pondělí, konat by se měla přespříští týden.

Sociální demokraté pak chtějí ve sněmovně dále předkládat stejné návrhy, které vedly k obstrukcím a zablokování celé schůze. Předseda poslaneckého klubu ČSSD Bohuslav Sobotka označil za hlavní priority mimo jiné dorovnání mateřské, opětovné proplácení nemocenské v prvních třech dnech nemoci, zrušení vyššího zdanění zaměstnaneckých výhod, mimořádný důchod a zrušení poplatků ve zdravotnictví. K prosazení těchto bodů pak chce strana svolávat i další mimořádné schůze.

Dnes předčítal „telefonní seznam“ poslanec Prosek

V pátek měla ve sněmovně pokračovat úterní mimořádná schůze, mělo se hlasovat např. o dorovnání mateřské, proplácení nemocenské v prvních třech dnech nemoci nebo zrušení stropů u pojistného na sociální zabezpečení. Opět ale došlo na hádky okolo programu, podle předsedy poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře nešlo hlasovat o těchto bodech ve třetím čtení, když ještě nebyly schválené ve čtení druhém. Sněmovna proto mimořádnou schůzi přerušila a vrátila se ke schůzi řádné, kde je možné program zasedání měnit.

Krátce po začátku schůze si ale za pultík stoupl poslanec ODS Zdeněk Prosek a začal rozvážným tempem předčítat své návrhy na vyřazení jednotlivých bodů z pořadu jednání, za mikrofonem vydržel zhruba 90 minut. Prosek navíc pokaždé přestal mluvit a upozorňoval na to, když se z jednacího sálu vzdálil místopředseda vlády Jan Kohout - když totiž chybí premiér nebo místopředsedové vlády, tak by dolní komora měla jednání přerušit. Předsedající Lubomír Zaorálek (ČSSD) jednou Proskovi odpověděl, že Kohouta propustil, aby si mohl zapálit.

Prosek hned v úvodu svého vystoupení poslance varoval, že ho za jeho příspěvek nebudou mít rádi. Během dlouhého monotónního projevu poslancům také stihl poděkovat za trpělivost, kterou při jeho vystoupení projevují. Na dotaz novinářů, jak občanští demokraté pro dnešní úkol Proska vybrali, jeden z nich odpověděl, že má „krásný hluboký hlas“.

Příští týden se sněmovna zřejmě nesejde

Sněmovna se asi nesejde ani příští týden. V dalších týdnech by se ale mohla konat mimořádná schůze. Občanští demokraté chtějí jednání sněmovny zdržovat zhruba do 20. března. Pak by prý sněmovna již nestihla do voleb rozhodnout o zákonech vetovaných Senátem a prezidentem. „To, co my budeme dělat, je bránit odpovědný přístup proti destrukci,“ obhajuje obstrukce předseda ODS Mirek Topolánek.

Podle původních plánů se měli poslanci vrátit i k návrhu ČSSD, aby státní energetickou koncepci schvalovala kromě vlády taky sněmovna. Zákonodárci novelu včera projednali ve druhém čtení a odeslali ji do závěrečného hlasování. Lidovci spolu se sociálními demokraty a komunisty chtěli ve sněmovně prosadit vrácení mateřské na úroveň minulého roku. Ta se od ledna snížila v rámci Janotova úsporného balíčku. Pokud její zvýšení podpoří i zelení, dají dohromady pohodlnou většinu.

Proplácení prvních tří dnů nemocenské, které zrušila vláda Mirka Topolánka, se pokoušel do hry vrátit komunistický poslanec Miroslav Opálka. Podle něj na toto opatření doplácejí především obyvatelé s nízkými příjmy. „V porovnání s tím starým systémem, který běžel do konce roku 2007, se snížila pracovní neschopnost téměř o polovinu, tzn. na úroveň, která je běžná v rámci EU,“ popisuje situaci místopředseda ODS Petr Nečas.