Kapka naděje vybrala za 10 let přes 120 milionů korun

Praha - Nadační fond Kapka naděje vybral podle své prezidentky Venduly Auš Svobodové za deset let existence více než 120 milionů korun. Fond pomáhá dětem s poruchou krvetvorby, s nádorovým onemocněním nebo těm, které potřebují transplantaci kostní dřeně. Letos zároveň zorganizoval už druhý ročník projektu Strom naděje a splněných přání, ke kterému se připojilo osm českých nemocnic. Jeho smyslem je mimo jiné zapojit do charitativních akcí nejenom dospělé, ale i děti. Zatímco v roce 2008 fond získal příspěvky v celkové hodnotě kolem 15 milionů korun, loni to bylo o několik milionů méně. Vendula Auš Svobodová byla dnes hostem interaktivního pořadu ČT24 Hyde Park.

„V době ekonomické krize otáčí každá firma každou korunu dvakrát,“ říká Svobodová. Pokles ale podle  ředitelky fondu Elen Švarcové způsobilo hlavně to, že se neuskutečnil přímý televizní přenos charitativního koncertu. Nadaci se ale podařilo získat asi čtyři miliony korun od nových partnerů.

20. února ČT odvysílá benefiční koncert z kaple Sacre Coeur

V rámci projektu Strom naděje a splněných přání připravily děti ze základních škol zábavní program pro nemocné kamarády, aby jim zpříjemnily pobyt v nemocnici. S dětmi vždy proto přijel i známý zpěvák či zpěvačka. Akce vyvrcholí 20. února, kdy chystá fond benefiční koncert v pražské kapli Sacre Coeur. Česká televize ho bude přenášet v přímém přenosu na ČT1. Výtěžek půjde na přístrojové vybavení českých nemocnic. „Není to jen galakoncert s charitou. Snažíme se lidem vysvětlit, proč to vybíráme, kam peníze jdou a kolik je problémů, o kterých se nemluví,“ řekl ČT scénárista koncertu Radovan Dolejš.   

Nadační fond Kapka naděje založila Svobodová v roce 2000. Původně byl spojen především s klinikou dětské hematologie a onkologie Fakultní nemocnice Motol. Za první peníze zakoupili specializovaný přístroj na diagnostiku leukémie v hodnotě 90 tisíc dolarů (dnes 1,7 milionu korun). V současné době fond svou činnost zaměřuje po celé republice. Lidé, kteří chtějí fond podpořit, mohou posílat po telefonu dárcovské SMS ve tvaru DMS KAPKANADEJE na číslo 87777. Kdo chce pomáhat celoročně, může si nastavit, aby se automaticky odečítalo 30 korun každý měsíc. Stačí odeslat zprávu ve tvaru DMS ROK KAPKANADEJE na totéž číslo.