Hlavní hygienik má chřipku za sebou. Neví, zda byla prasečí

Praha - Za vakcíny proti prasečí chřipce už Česko zaplatilo desítky milionů korun. Jenže o ně není velký zájem. Minulý týden ovšem prasečí chřipkou zřejmě onemocněl neproočkovaný hlavní hygienik Michael Vít, který by měl rozhodnout o případném povinném očkování. „Akutní forma je pryč, ale rekonvalescence bude ještě nějaký den trvat,“ říká ke své chorobě Vít, který byl hostem Interview ČT. Zatím nebylo prokázáno, zda Vít skutečně onemocněl prasečí, a nikoliv běžnou sezonní chřipkou.

„To nevím, nebyl jsem virologicky vyšetřen. Na to odpoví až odběr krve na stanovení protilátek,“ uvedl Vít. „Já jsem vycházel z toho, že v tomto období tady většinou cirkuloval ten pandemický kmen. Takže se dá očekávat, že to mohla být prasečí chřipka,“ dodává.

Vít původně nebyl členem Bezpečnostní rady státu, posléze byl ale na seznam doplněn. Jenže než mohl být očkován, onemocněl. „Já jsem se chtěl nechat očkovat jako jeden z členů krizového štábu. Bohužel než jsem se nechal očkovat, tak mě toto onemocnění navštívilo.“

Interview ČT24

Kdybych se nechal očkovat dříve, tak jsem kritizován také

To překvapilo například prezidenta Václava Klause, který kritizoval povinné očkování vojáků. „Panu hlavnímu hygienikovi přeji, aby se co nejrychleji uzdravil. Jenom mě překvapuje, že když on nám vnucuje povinné očkování, že se sám už dávno na prasečí chřipku neočkoval,“ vyjádřil se Klaus.

„My jsme měli schválenou vakcinační strategii, která naprosto jasně říkala: v první variantě chroničtí pacienti,“ reaguje na to Vít a brání se: „Kdybych se nechal v této době očkovat, tak jsem byl kritizován za to, že pro běžného kardiaka není vakcína a hlavní hygienik se očkovat nechá.“

Nemocný hygienik nakupoval v supermarketu

Hlavní hygienik byl také během svého onemocnění přistižen, jak nakupuje v supermarketu. „Je to chyba. Člověk si to neuvědomil. V Praze žiji sám. Neměl jsem co v lednici,“ vysvětluje Vít.

Vydáno pod