Záchranáři hledali běžkaře s osmiměsíčními dvojčaty

Kroměříž – Otec osmiměsíčních dvojčat Tomáš Hála zaměstnal ve čtvrtek večer záchranáře i hasiče v Hostýnských vrších. Spolu se svou ženou a speciálně upraveným kočárkem s dvojčaty Kubíkem a Aničkou se včera vydal na túru z Tesáku do Rajnochovic. Na cestě se rodina rozdělila s tím, že se opět setkají na chatě. Otec s dětmi ale zabloudil. Vystrašená manželka po něm později vyhlásila pátrání. Záchranáři muže s dětmi našli asi 45 minut od ohlášení události, necelé dva kilometry pod chatou Tesák. Děti jsou v pořádku, celou událost spokojeně prospaly.

Otec dětí chtěl na túře vyzkoušet nově upravený kočárek s lyžinami, které sám vyrobil. Ve sjezdu ale vyjel z trasy a vzápětí zmizel i z dosahu mobilních operátorů. „Nebyl tam signál, jinak jsme byli vybaveni dostatečně dobře. Měli jsme zásobu jídla i pití na čtyři hodiny. Děti spaly a byly naprosto v pohodě,“ řekl ČT.

Maminka, která na rodinu marně čekala v Rajnochovicích, se manžela s dětmi vydala hledat. Na trase na ně ale nenarazila, a tak kolem páté hodiny večer raději zavolala záchranáře. „Zpočátku ohlásila pohřešování manžela, až později upřesnila, že jsou s ním i jejich dvojčátka, která jsou velmi malá. To pochopitelně celou situaci i záchrannou akci postavilo do zcela jiného světla,“ dodal mluvčí HZS Zlínského kraje Ivo Mitáček.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)

Vynadáno nakonec dostala manželka

Muž se po stopách vydal zpět na začátek túry, cesta do kopce ve více než půlmetrových závějích a s kočárem ale byla velmi náročná. Když se mu podařilo dostat na signál, zavolal policii, že je v pořádku. Se záchranáři se už značně vyčerpaný potkal asi po třech hodinách a reagoval velmi originálně. „Ukazoval nám, ať jsme potichu, abychom nevzbudili děti,“ řekl ČT člen Rescue teamu Hostýnské vrchy Michal Zicháček. Vynadáno nakonec nedostal tatínek, ale maminka Hana Hálová: „Naopak manžel vynadal mně, protože jsem mu měla jít naproti a neměla nikoho volat.“