Paroubek: Do kauzy gripenů je zapletený Kalousek a Šlouf

Praha – V kauze údajných úplatků při plánovaném nákupu stíhaček Jas-39 Gripen jsou podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka zapojeni nynější místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, spolumajitel firmy Omnipol Richard Háva a lobbista Miroslav Šlouf. Kalousek obvinění ostře odmítl. Paroubka vyzval, aby své tvrzení buď doložil, nebo se mu omluvil. Mimo jiné o gripenech bude i mimořádná schůze, kterou na žádost ODS svolal na příští středu předseda sněmovny Miloslav Vlček.

Paroubek označil všechny tři muže za politické spojence ODS. Zdůraznil také, že sám v době, kdy kauza gripenů vznikla, ve vysoké politice nebyl. Občanským demokratům navíc vyčetl, že ve sněmovně případ gripenů sice nadnesli, potom ale od diskuse utekli.

Kalousek podle svých slov výběrové řízení při nákupu gripenů nemohl ovlivnit, protože nebyl členem vlád ČSSD vedených Milošem Zemanem a Vladimírem Špidlou a neúčastnil se rozhodování o nákupu: „Pan Paroubek nechť svá tvrzení doloží, nebo ať se omluví. Neučiní-li ani jedno, ani druhé, sám si vystavil certifikát zbabělého lháře.“ Kalousek byl ekonomickým náměstkem ministra obrany v roce 1997, kdy vláda přijala novou koncepci armády a schválila, že nahradí dosluhující ruské migy novými stíhačkami. O rok později ve funkci skončil.

Vstup Daniela Takáče (zdroj: ČT24)

Jiří Paroubek: „Pokud by měli hledat ve skutečnosti pánové z ODS klíč k řešení této pseudokauzy, tak skutečné nitky vedou k pánům Kalouskovi a Hávovi a také k panu Šloufovi.“

Miroslav Kalousek: „Musím se vším důrazem odmítnout takové sprosté a ničím nepodložené obvinění. Dá se z něj nanejvýš usuzovat, koho pan Paroubek pokládá za svého největšího konkurenta ve volbách.“

Předseda ODS Mirek Topolánek ve středu vyzval ministra vnitra Martina Pecinu, aby podnikl kroky k co nejrychlejšímu prošetření dodávek gripenů. Pecina by podle Topolánka měl zohlednit nedávné výsledky vyšetřování kauzy v Británii. Zdejší protikorupční úřad minulý týden obžaloval bývalého agenta britského zbrojařského koncernu BAE, rakouského obchodníka Alfonse Mensdorffa-Pouillyho, kvůli korupci kolem prodeje gripenů do Česka, Maďarska a Rakouska.

O nákupu 24 gripenů rozhodla v roce 2002 Zemanova vláda, pro kterou pracoval jako šéf poradců Šlouf. Záměr ale neschválil parlament. Další vláda ČSSD pod vedením Špidly od nákupu gripenů odstoupila, v roce 2004 ale schválila pronájem 14 strojů na deset let za 19,6 miliardy korun. V roce 2007 zveřejnila švédská televize záběry Zemanova ministra zahraničí Jana Kavana, který v rozhovoru natočeném skrytou kamerou řekl, že při obchodu dostala úplatky řada vysokých českých politiků. Později ale vše popřel.

Někdo to původně popsal jako Gripen
Zdroj: ČT24