STEM pro ČT: Skoro polovina Čechů si myslí, že jsou Mašínové zločinci

Praha - Čtyřicet devět procent Čechů si myslí, že jsou bratři Mašínové zločinci. Třicet osm procent je pak řadí k hrdinům. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu agentury STEM pro Českou televizi. Průzkumu se zúčastnilo 660 lidí. Bratry Mašíny minulý týden ve Washingtonu ocenil předseda vlády Mirek Topolánek premiérskou plaketou; v úterý pak předal medaili i třetímu z jejich odbojářské buňky Milanu Paumerovi.

Bratři Mašínové, synové válečného hrdiny podplukovníka Josefa Mašína, popraveného v roce 1942 nacisty, se po komunistickém převratu v únoru 1948 odmítali smířit s novou diktaturou. Spolu s Milanem Paumerem a dalšími prováděli různé sabotáže. V roce 1953 se tato trojice prostřílela z komunistického Československa na Západ. Při jejich útěku zemřelo 6 lidí. Komunisté pak popravili tři lidi spojené s Mašíny a dalším čtrnácti vyměřili v průměru sedmnáctiletý žalář. Kdo jsou bratři Mašínové, ví podle průzkumu 83 procent Čechů.

Průzkum také zjišťoval, jestli si lidé myslí, že odbojáři použili proti komunistům všech prostředků oprávněně. Většinový názor zní: Ne, všech prostředků Mašínové použít neměli. „Pozitivní hodnocení bratrů Mašínů zaznamenáváme pouze ve skupině příznivců ODS,“ doplnil šéf STEMu Jan Hartl.

Výzkum o tom, jak veřejnost vnímá bratry Mašíny, proběhl před pěti lety. Tehdy padesát pět procent lidí považovalo Mašiny za vrahy, třicet procent je pak označilo za hrdiny. „Porozumění pro činnost bratrů Mašínů má především mladší generace a lidé s vysokoškolským vzděláním,“ vysvětlil Hartl.

Topolánek plaketu udělil Mašínům především proto, aby o nich vyvolal debatu. Pochopení veřejnosti ale nezískal, podle průzkumu téměř šedesáti devíti procentům lidí jeho krok vadí.

Čestná plaketa předsedy vlády je vůbec prvním uznáním od jednoho z
nejvyšších představitelů státu, kterého se dostalo kontroverzní činnosti
bratří Mašínů. Už několikrát byli sourozenci navrženi na různá státní ocenění, nikdy je ale nedostali. Například český senát zřejmě letos podá návrh na státní vyznamenání skupiny bratří Mašínů už popáté. Naposledy stát ocenil činnost bratří Mašínů v roce 1946, kdy jim prezident Edvard Beneš udělil Medaili za chrabrost za jejich činnost během druhé světové války.