Laserové útoky na letadla musí být mimo zákon, žádají piloti

Praha - Čeští civilní piloti loni zaznamenali nejméně sedm laserových útoků na přistávající nebo startující letadla v okolí pražského letiště Ruzyně. Informoval o tom Karel Mündel z technické komise Českého sdružení dopravních pilotů CZALPA Českých aerolinií. Podobné jednání podle něho v současnosti nelze postihovat. Piloti proto žádají sněmovnu, aby bylo zneužití laserů postaveno mimo zákon a bylo možné kvůli tomu zahájit trestní stíhání. Mündel označil laserové útoky za nový nebezpečný fenomén v českém civilním letectví.

„Jde o ozařování letadel pomocí laserových zařízení, obvykle přenosných, poměrně vysokého světelného výkonu, která působí rušivě a mohou nejen oslňovat posádku přistávajícího nebo startujícího letounu, ale v případě přímého zásahu oka mohou způsobit vážné a nevratné poškození sítnice,“ stojí v prohlášení. Loni zaznamenané útoky se podle dokumentu odehrály v prostoru okolí letiště Ruzyně v oblastech Hostivic, Horoměřic a Kladna.

„Z výpovědí pilotů zasažených letadel vyplývá, že pachatel k těmto útokům užil laser minimálně třetí třídy, který je schopen na vzdálenost dvou kilometrů zapálit papír,“ uvedlo sdružení pilotů s tím, že zařízení jsou v Česku volně dostupná.

V okamžiku oslnění pilot není schopen ovládat letoun

Podle technické komise CZALPA ČSA je útok laserem na přistávající letadlo velmi vážným ohrožením bezpečnosti. V lepším případě prý zásah laserem do oka pilota vyřadí na několik vteřin z činnosti. „V okamžiku oslnění se stává dezorientovaným a prakticky není schopen ovládat letoun. Zasažený pilot po oslnění laserem také určitou dobu po zásahu nevidí,“ stojí v prohlášení. V horším případě může laser navíc způsobit trvalé poškození zraku.

Podobné jednání však nyní podle sdružení v Česku nelze postihovat. Trestní oznámení, která byla kvůli útokům podána, prý policie odložila, protože kvůli chybějícím zákonům nešlo o trestný čin.

Podle CZALPA ČSA podobné události v minulosti zaznamenali i v zahraničí. „Země jako Německo, Velká Británie nebo USA následně provedly změny zákonů, které tyto útoky staví mimo zákon a definují je jako závažný trestný čin,“ sdělilo sdružení.

České sdružení dopravních pilotů CZALPA ČSA spolu s úřady správy a dozoru civilního letectví navrhlo legislativní změny. Na základě spolupráce CZALPA, Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod, Úřadu pro civilní letectví, ČSA, policie a Letiště Praha byla vypracována právní úprava, která by měla postavit zneužívání laseru mimo zákon. Návrhy byly předloženy sněmovně, oznámilo sdružení s tím, že poslanci by měli úpravy rychle schválit.