Zákonodárci podpořili nominaci čínského disidenta na Nobelovu cenu

Praha - Skupina českých zákonodárců z různých politických stran nominovala vězněného čínského disidenta Liou Siao-poa na letošní Nobelovu cenu za mír. Nominaci podepsali zástupci ODS, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a Strany zelených. Novinářům to dnes oznámil senátor za ODS Alexandr Vondra, který akci inicioval. Liou byl loni v prosinci čínským komunistickým režimem odsouzen k 11 letům vězení za podvracení státu. Je zakladatelem čínské iniciativy za zlepšení lidských práv Charta 08, která se inspirovala někdejší československou Chartou 77. Jeho nominaci na prestižní ocenění podpořil i bývalý prezident Václav Havel, desítky signatářů Charty 77 a více než 50 slovenských zákonodárců.

„Bylo by, myslím, smutné, kdyby se z této země, a to jak z České republiky, tak ze Slovenska, neozval hlas solidarity, hlas na podporu tohoto úsilí,“ uvedl Vondra. Upozornil přitom na to, že Čína uvěznění Lioua zřejmě záměrně načasovala do období Vánoc, aby vzbudila co nejmenší mezinárodní pozornost.

Nominaci Lioua na Nobelovu cenu za mír podpořilo čtyřicet zákonodárců, které Vondra oslovil. Jsou mezi nimi místopředsedové Senátu za lidovce Petr Pithart, Alena Gajdůšková a Milan Štěch (oba ČSSD). Za vedení sněmovny připojili svůj podpis Lucie Talmanová (ODS) a Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Mezi dalšími signatáři jsou například lídr TOP 09 a bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, předseda lidovců Cyril Svoboda, poslanec a bývalý šéf zelených Martin Bursík, poslanci Marek Benda (ODS) a Zdeněk Jičínský (ČSSD) či senátor Jiří Dienstbier (ČSSD).

Vondra oslovil jen vybrané zákonodárce

Vondra novinářům řekl, že oslovil jen vybrané zákonodárce. Šlo mu prý o to, aby nominace byla nadstranická, a obrátil se na ty, kteří se v minulosti za lidská práva postavili. „Podepsali to všichni ti, kteří se angažovali v minulosti v úsilí o demokracii a svobodu u nás,“ řekl. Například předsedu ČSSD Jiřího Paroubka prý neoslovil. Pod nominací není podepsán ani šéf ODS Mirek Topolánek. Podle Vondry proto, že nominovat mohou jen zákonodárci, tím Topolánek už není.

Lioua na prestižní ocenění nominovalo minulý týden i americké spisovatelské sdružení International Pen. Čína následně vyjádřila nespokojenost a varovala před udělením ocenění Liouovi. Jeho podporovatelé nominaci zdůvodnili již dříve tím, že Charta 08 se za krátkou dobu své existence zasloužila o prosazování dialogu v čínské společnosti a přispěla k ochraně lidských práv v této zemi.

Loni byl favoritem Číňan Chu Ťia, cenu ale dostal Obama

Liou by nebyl prvním kandidátem na Nobelovu cenu míru z řad čínských disidentů. Loni byl za favorita na toto ocenění považován Chu Ťia, aktivista bojující za práva nemocných AIDS. Poté, co kritizoval vládnoucí komunistickou stranu, byl v dubnu odsouzen ke třem a půl letům vězení za podněcování k podvracení státní moci. Cenu však získal americký prezident Barack Obama.

Charta 08

V Chartě 08 navrhlo několik set čínských aktivistů 19 opatření ke zlepšení lidských práv v Číně. Charta 08 usiluje o ochranu lidských práv, menšin a životního prostředí, o nezávislé soudnictví, o demokracii a o kontrolu státní moci.

Alexandr Vondra
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK