Praha: Cyklostezku ve Vysočanech prodražilo zvýšení cen oceli

Praha - Cyklostezku v pražských Vysočanech, která stála asi 140 milionů korun místo plánovaných 86, prodražilo navýšení cen oceli. Na tiskové konferenci to dnes řekl ředitel magistrátního odboru městského investora Jiří Toman. Podle něj se od doby, kdy se cyklostezka naplánovala, do doby vyhlášení tendru na výstavbu ceny oceli zvedly tak, že nejnižší nabídka v soutěži byla o více než 20 milionů korun vyšší. Metropole na cyklostezku získala 82 milionů korun z evropských fondů, zbytek platila ze svého.

„Více než 90 procent nákladů připadlo na 212 metrů dlouhý cyklistický most s rampou pod Harfou, na další tři nové mosty v náspu vlečky, na dva obnovené a pro cyklisty upravené železniční mosty a na terénní úpravu a odvodnění sjezdu u Hořejšího rybníka,“ uvedl Toman. Samotná komunikace stála podle něho jen asi tři miliony korun za kilometr.

Nákladné bude i řešení průjezdu Vyšehradským tunelem

Podle předsedy komise městské rady pro cyklistickou dopravu Pavla Poláka nebylo možné tříkilometrový úsek cyklostezky vést po jiné trase. Nabízelo se sice vedení biokoridorem Rokytky, tam by ale město narazilo na ochránce přírody. Další možností byla trasa po frekventované Poděbradské ulici. „Tam jde ale cyklistům o život,“ poznamenal Polák. Proto se podle něj stezka v trase bývalé železniční vlečky jevila jako nevhodnější.

Možností pro levné budování cyklostezek v metropoli podle Poláka ubývá, a město proto musí sahat po dražších řešeních. Nákladné podle něj v budoucnu bude například řešení průjezdu Vyšehradským tunelem. Zatím není jasné, kudy by stezka mohla vést. Už dříve se uvažovalo o zavěšené lávce, podle Poláka je jednou z možností také protažení náplavky.

Vyšehradský tunel
Zdroj: ČT24