Tisíce signatářů bojují za zachování unikátní věznice z 50. let

Uherské Hradiště – Úsilí uherskohradišťské radnice a politických vězňů o převedení místní věznice z 50. let, která bez využití chátrá již 16 let, nyní podpořila také petiční akce tisíců signatářů z celé České republiky. Lidé podepsaní pod peticí žádají po ministerstvu spravedlnosti, aby zabránilo třeba komerčnímu využití unikátního muzea totality.

„Ta budova je na tak lukrativním a exponovaném místě, že jsem přesvědčen, že nějaký podnikatel by to koupil i za těch pár desítek milionů,“ řekl České televizi iniciátor petice Jaroslav Křápek. Loni se již po mnoha letech radnice dohodla s ministerstvem spravedlnosti o převodu věznice za 16,5 milionu korun, celou akci ale zastavilo ministerstvo financí, protože převod objektu za polovinu odhadní ceny odporoval zákonu.

Z petičního textu:

„Žádáme, aby kompetentní úřady zabránily prodeji objektu pro jakékoli komerční účely a zabránily stavebním úpravám, které by mohly znehodnotit historickou hodnotu objektu.“

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)

Političtí vězni petici podporují nejen proto, že vznikla na místním gymnáziu, ale především proto, že nikde jinde ve střední Evropě se věznice pamatující represe 50. let nedochovala v autentickém stavu. „Tato je jediná ve stavu, v jakém jsme ji kdysi opustili,“ zavzpomínal pro ČT bývalý politický vězeň Vladimír Drábek na časy, kdy věznici vládly brutální metody vězeňských vyšetřovatelů v čele s Aloisem Grebeníčkem.

Podpisové archy budou po skončení petice odeslány do Parlamentu. Právě poslanci totiž budou na jaře rozhodovat o zákonu garantujícím převod věznice do majetku radnice v Uherském Hradišti.