Hlavní hygienik Vít má prasečí chřipku

Praha – Hlavní hygienik České republiky Michael Vít s největší pravděpodobností onemocněl prasečí chřipkou. Patří přitom mezi nejpovolanější osoby, které v Česku boj proti viru AH1N1 koordinují, a má rozhodnout, kdy je nutné vybrané skupiny společnosti povinně očkovat. Sám Vít ale již očkování nepodstoupí, podle jeho slov si organismus proděláním prasečí chřipky vytvoří protilátky sám. O onemocnění hlavního hygienika informoval deník Právo. Vedle funkce hlavního hygienika Vít zastává i pozici náměstka ministryně zdravotnictví Dany Juráskové, jde o prvního vysokého státního úředníka, který tímto druhem chřipky onemocněl.

„Skutečně mě postihla,“ potvrzuje Vít. „Mám svalové potíže, bolí mě hlava, prostě všechny příznaky chřipky. A protože 95 procent populace má letos prasečí chřipku, jsem naprosto přesvědčen, že jsem ji dostal i já,“ uvedl pro deník Právo. Loni se přitom nechal očkovat proti sezonní chřipce. „Už tehdy jsme říkali, a to platí dodnes, že vakcína proti sezonní chřipce nechrání proti prasečí. Já jsem toho živým důkazem,“ řekl Vít.

Úřednická vláda Jana Fischera hygienika Víta včera pověřila sledováním šíření prasečí chřipky v Česku. Má vyhodnotit, zda je nutné povinně očkovat lidi důležité pro chod státu. Vláda pak sama rozhodne, kdy by mohl kvůli chřipce začít platit krizový stav. Prezident Václav Klaus však včera oznámil, že zásadně nesouhlasí s možností, že by vláda nařizovala povinné očkování proti prasečí chřipce. Podle něj by se jednalo o pošlapávání lidské svobody.

V Česku je podle údajů z minulého týdne 2340 laboratorně potvrzených nákaz pandemickým virem chřipky; 95 lidí na toto onemocnění zemřelo. Laboratorní výsledky v celé Evropě podle odborníků ukazují, že pandemický chřipkový kmen způsobuje 99 procent všech onemocnění chřipkou, ta však tvoří jen část z hlášených případů akutních respiračních onemocnění.