Ptákem roku 2010 je kukačka

Praha - Ptákem roku 2010 zvolila Česká společnost ornitologická kukačku obecnou, o které se mluví jako o poslu jara. I kukaček ubývá, aniž se ví příčina, vysvětlili ornitologové výběr. Kukačka obecná je známa především kvůli způsobu hnízdění. Samice kukačky snášejí vejce do hnízd jiných ptáků a mládě po vylíhnutí vyhazuje jejich vlastní vejce z hnízda. Pěstoun potom krmí pouze mládě kukačky. Za posledních třicet let ale populace kukaček klesla na polovinu. Jejich počet se odhaduje zhruba na 10 milionů jedinců.

Samec kukačky má světle šedou svrchní stranu těla, hrdlo a prsa jsou šedé, zbytek spodní části těla je bílý, hustě hnědošedě proužkovaný. Samice je naspodu hnědá, někdy červenohnědá s méně výrazným příčně proužkovaným břichem. Kukačky jsou známé tím, že kladou vejce do cizích hnízd. Mláďata začnou ihned po vylíhnutí konkurenci likvidovat. „Jakmile se kukačce podaří dostat vejce na okraj, už to pro samici není mládě, není to nic,“ uvedl Zdeněk Vermouzek z České společnosti ornitologické.

Do pozorování ptáků se mohou zapojit i školáci

Reportáž Vladimíra Kořena (zdroj: ČT24)

Kukačky se ale z české přírody pomalu ztrácejí. Ornitologové proto chystají nové akce především pro školy, jako je soutěž Jaro ožívá, která se zaměřuje na pozorování ptáků. První přilétají už v průběhu března, školy tak mají nejvyšší čas se do akce zapojit. „Jednotlivé třídy nebo celé školy sledují přílet čtyř druhů ptáků - vlaštovky, rorýse, čápa a kukačky,“ dodal Lukáš Viktora z České společnosti ornitologické.

Ptáka roku vyhlašuje Česká společnost ornitologická od roku 1992. Kampaní upozorňuje nejen na existenci vybraného druhu, ale i na problémy, se kterými se potýká. Loni ornitologové vyhlásili ptákem roku skorce vodního, o rok dříve racka chechtavého. Od zahájení celé kampaně zpopularizovali také například skřivana, rorýse nebo orla.