Černá stavba v Praze 5 - v chráněné oblasti a proti všem

Praha – V pražské čtvrti Košíře, spadající pod městskou část Praha 5, roste od roku 2005 podnikatelská vila. Její majitelka Antonie Černá však kromě využití své parcely zastavěla také až 600 metrů čtverečních z městských pozemků. Jejich současná hodnota se pohybuje kolem 2,5 milionu korun. Radnice, která o stavbě ví již čtyři roky, ovšem zůstává pasivní – a to i přesto, že stavba vyrostla v zalesněném a památkově chráněném území. Česká inspekce životního prostředí a památkáři proto magistrátu kvůli poškození lokality hrozí několikamilionovou pokutou.

V klidné pražské lokalitě, jež patří mezi lukrativní oblasti (tenisové kurty, golfové hřiště) vlastní podnikatelka tři parcely s domem a zahradou. Před několika lety se rozhodla ke stavbě vily, na kterou získala i stavební povolení. Při stavbě však zabrala i pozemky magistrátu. V počátku se jednalo o padesát metrů čtverečních. Podle advokáta Černé Jiřího Smolíka je na vině stavební firma.

O problému byli už v roce 2005 informováni i úředníci a černou stavbu nahlásili stavebnímu úřadu. „Stavební úřad Prahy 5 zahájil řízení a vyzval stavebníka k zastavení stavebních prací. Bohužel se nám nepodařilo tuto výzvu doručit,“ dodal mluvčí Prahy 5 Radovan Myslík. Od té doby se zabraná plocha víc jak zdesetinásobila. Podle opozičního zastupitele Prahy 5 Ondřeje Velka (SZ) se jedná o selhání stavebního dozoru. Práce na vile ale stále pokračují.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Zeleň ustoupila stavbě. To si nesmí dovolit ani město

Výstavba je o to problematičtější, že vznikla na zalesněném území, pro které platí stavební zákaz. „Na pozemcích hlavního města Prahy, které jsou v územním plánu jako lesní, nemůže stavět ani město,“ informoval bývalý pražský radní pro životní prostředí Petr Štěpánek (SZ). Magistrát se ovšem k celému případu podle svého tiskového mluvčího odmítá vyjadřovat – argumentuje tím, že stavbu právě šetří Česká inspekce životního prostředí.

Ta se o celou akci začala zajímat loni v říjnu. Magistrátu a tomu, kdo na lesním pozemku staví bez povolení, hrozí až pětimilionovou pokutou a podle ředitelky inspekce Evy Tylové padne rozhodnutí v průběhu února. Obdobný krok jako ochranáři navíc zvažují i památkáři. Zastavěná lokalita je totiž pod jejich ochranou kvůli archeologickým nálezům. I oni proto zahájili správní řízení, které může skončit pokutou ve výši několika milionů.

Černá za (ne)stavební parcelu nabízí lesy v Hostivaři

Černá v těchto dnech usiluje o legalizaci celé stavby a městu nabízí na oplátku svoje zalesněné pozemky v Hostivaři. Běžná cena lesního pozemku se v Praze pohybuje v řádech desítek korun za metr čtvereční, kdežto stavební parcela, kterou by podnikatelka oficiálně získala, stojí v této lokalitě od 4 tisíc korun za metr. Nynější hodnota záboru je tedy asi 2 a půl milionu.