Centrum historie Malach nabízí výpovědi 52 tisíc lidí přeživších holocaust

Praha - Centrum vizuální historie Malach v centru Prahy nabízí od dnešního dne přístup k téměř 52 tisícům svědectví lidí, kteří přežili holocaust. Součástí unikátní databáze jsou výpovědi historických svědků z 52 zemí ve 32 jazycích. Přitom právě Praha je jedním ze tří evropských měst, ve kterých je možné připojit se k databázi uložené ve Spojených státech. Praha je po Berlíně a Budapešti třetím z evropských měst, ve kterých je možné se k databázi uložené ve Spojených státech připojit. Obsáhlý zvukový materiál vychází z činnosti režiséra Stevena Spielberga, který v devadesátých letech sbíral svědectví pro veleúspěšný film Schindlerův seznam.

Pro Malach poskytla své prostory knihovna Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy v Praze na Malostranském náměstí. Digitální archiv o velikosti osmi petabytů (8 x 1015 bytů) nabízí celkově zhruba 105 000 hodin videomateriálu. V knihovně je k nahlédnutí téměř 52 tisíc svědectví Židů, politických vězňů, romských pamětníků, homosexuálů, ale i například Svědků Jehovových. Délka každého rozhovoru zahrnuje dvě hodiny záznamu.

Nadace má v plánu postupně převést některá data na veřejně přístupný internet. Už teď je možné asi 100 svědectví zhlédnout na serveru YouTube nebo přímo na webových stránkách Jižní kalifornské univerzity.

Steven Smith hostem Událostí, komentářů (zdroj: ČT24)

Centrum dnes představil Martin Šmok, spolupracovník Nadace šoa Jižní kalifornské univerzity. Podle Šmoka například nebylo jednoduché získat výpovědi Romů, s rozhovorem na kameru prý souhlasila jen jedna rodina: „Nikoho jsme nepřemlouvali, celé to bylo založené na dobrovolnosti a na uvědomění si důležitosti podělit se o své osobní vzpomínky s budoucími generacemi.“

V databázi lze nalézt kolem 700 rozhovorů pořízených v České republice, o něco více nahrávek pak pochází ze Slovenska. Interview se natáčela v letech 1995 až 1997. Tvůrci rozhovorů oslovovali pamětníky přes média, židovské obce nebo organizace bývalých vězňů.

Data nabízí v Evropě Praha, Berlín a Budapešť

V rozhovorech jsou zachyceny vzpomínky na události před druhou světovou válkou, v její době i po ní. Centrum obsahuje také záběry fotografií a různých dokumentů poskytnutých účastníky projektu. Data jsou fyzicky uložena na Jižní kalifornské univerzitě v USA. Přístup k nim umožňují v Evropě ještě centra v Berlíně a Budapešti. Na celém světě je pak přístup k celé databázi možný na 26 místech.

  • Den šoa v Izraeli autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/813/81280.jpg
  • Židovská hvězda zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/199/19843.jpg