Prezident EU Van Rompuy jednal v Česku o krizi a Haiti

Praha - Do České republiky se dnes přijel představit prezident Evropské unie Herman Van Rompuy. V čele Evropské unie stojí od 1. ledna a nyní objíždí všechny členské státy sedmadvacítky - Praha je jeho poslední zastávkou. Setkal se s prezidentem Václavem Klausem a českým premiérem Janem Fischerem. S ním jednal o evropské pomoci zemětřesením postiženému Haiti, chodu Evropské unie za Lisabonské smlouvy a vyhlídkách na ochranu klimatu poté, co mezinárodní konference v Kodani skončila fiaskem. Hlavním tématem ale zůstaly důsledky finanční krize na hospodářství Evropské unie.

Premiér s evropským prezidentem diskutovali o připravované ekonomické strategii EU do roku 2020. „Shodli jsme se na tom, že je potřeba dokument podrobit intenzivní debatě na vrcholné úrovni. Uvítal jsem sdělení Hermana Van Rompuye, že (stanovených) cílů by mělo být tři až pět,“ řekl po jednání český premiér. „Měly by být formulovány tak, aby byly ověřitelné, průběžně bychom měli dělat hodnocení celé strategie,“ dodal premiér s tím, že by jí měli rozumět i obyčejní lidé, a nejen ekonomičtí analytici.

Strategie, jak Evropu vymanit z hospodářských potíží, bude také hlavním tématem neformálního setkání špiček sedmadvacítky, které proběhne 11. února v Bruselu. V jejím rámci Van Rompuy uvažuje např. o sjednocování daňového systému v zemích EU. Dnes unijní prezident řekl, že EU se při přípravě dokumentu musí oprostit od současné hospodářské krize a soustředit se na diskusi o dlouhodobých prioritách. „Evropa má unikátní sociální model. Jestliže chceme uchovat evropský styl života, potřebujeme větší hospodářský růst a více pracovních míst v unii,“ podotknul Van Rompuy.

Oba státníci mluvili i o pomoci Haiti. Shodli se na tom, že Evropská unie musí pokračovat v pomoci karibskému Haiti i poté, co se o zemětřesením zničený stát přestanou zajímat média. Unie přislíbila na bezprostřední humanitární pomoc a následnou rekonstrukci zemětřesením zničeného Haiti 429 milionů eur (přes 11 miliard korun). Přesto ji za „nedostatečnou aktivitu“ nedávno v Praze zkritizovali prezidenti Polska Lech Kaczyński a ČR Václav Klaus.

Setkání dvou prezidentů: Toho z EU a toho, který nemá EU rád 

Právě na Pražský hrad mířily další kroky hlavy EU. Obsah asi půlhodinové schůzky ani jeden z politiků nekomentoval před setkáním ani po něm. Ještě před přijetím Klaus novinářům řekl, že Van Rompuye považuje za vysokého funkcionáře EU, se kterým se v pohledu na dnešní Evropskou unii těžko shodne.

Český prezident dlouhodobě kritizuje prohlubování evropské integrace a Evropskou unii napínal odkládáním svého podpisu pod Lisabonskou smlouvou. Nedávno v souvislosti s pomocí EU Haiti kritizoval i nejasné rozdělení rolí při vedení unie. Na hodnocení jejích nových představitelů - prezidenta EU a ministryně zahraničí - je podle něj ale ještě brzy: „O těchto dvou postech si zatím nemyslím vůbec nic.“ 

Od nového postu stálého předsedy Evropské rady si unie slibovala, že blok bude mít ve svém čele jednu figuru, která ho bude reprezentovat. Mezi kandidáty na tuto funkci byl například bývalý britský premiér Tony Blair. Výběr Van Rompuye vzbudil pochybnosti, zda bude v čele EU dost výrazný - přezdívalo se mu „Pan Nikdo“. Hlavní činností prezidenta EU by mělo být řízení evropských summitů. Další konkrétní pravomoci by měly „vykrystalizovat“ časem.