Klaus kritizoval očkování vojáků, armáda to přehodnotí

Praha - Ministerstvo obrany přehodnotí plány na povinné očkování vojáků a civilních zaměstnanců armády proti prasečí chřipce. Dnes ho kritizoval i prezident republiky Václav Klaus. Povinnou vakcinaci zhruba poloviny příslušníků obranných sil nejprve nařídil náčelník generálního štábu Vlastimil Picek. Nyní má být počet očkovaných snížen.

Picek vydal rozkaz k povinnému očkování svých podřízených v návaznosti na rozhodnutí vlády z 11. ledna. Ta rozhodla o očkování pracovníků nezbytných veřejných služeb, jako jsou policisté, hasiči a právě vojáci. Armáda obdržela 16.000 vakcín, zaměstnává přitom asi 32.000 lidí. Podle Picka měli být očkováni hlavně členové jednotek speciálních sil, jednotek určených k nasazení do zahraničních operací, vojenští lékaři, veterináři a další.

Některým příslušníkům armády se podle zpráv v médiích nelíbilo, že by byli „pokusnými králíky“ a kritizovali i způsob, jak jim bylo rozhodnutí sděleno. Terčem kritiky se staly i kázeňské tresty, které vojákům po odmítnutí očkování hrozí.

Telefonát Vlastimila Picka (zdroj: ČT24)

Klaus: Vakcinace je mimořádně sporná

Proti povinnému očkování se dnes ohradil prezident Klaus, který je vrchním velitelem armády. Klaus vakcinace označil za sporné a vyzval ministra obrany Martina Bartáka a Picka, aby povinnost očkování zvážili. Zmínil také údajná zdravotní rizika očkování. Policisté se proti prasečí chřipce povinně nechat naočkovat nemusí, pokud chtějí, mohou. „Vojáci nemohou být považováni za pokusný vzorek, na němž se bude – bez jejich souhlasu – vakcína v praxi zkoušet,“ prohlásil Klaus.

Podle údajů Státního ústavu pro kontrolu léčiv bylo od počátku vakcinace proti prasečí chřipce aplikováno přes 57.000 dávek přípravku Pandemrix, podezření na nežádoucí účinky se objevilo ve 152 případech, nejsou závažné, nejčastěji připomínají onemocnění lehkou chřipkou.


Česká vláda v reakci na možnou pandemii prasečí chřipky rozhodla už loni o očkování osob nezbytných pro zajištění chodu státu. Očkováni jsou ale především lidé s nemocemi, které by chřipka mohla výrazně zkomplikovat. V lednu pak vláda okruh očkovaných osob rozšířila.

Česká veřejnost není očkování příliš nakloněna. Zatím se podle ministerstva zdravotnictví nechalo očkovat asi 30 procent lidí vybraných k očkování. „Já si sám rozkazy nevymýšlím, pouze jsem respektoval usnesení vlády, které bylo přijato v listopadu minulého roku. Tehdy vláda schválila určitý počet subjektů, kterým poskytne tuto vakcínu. Bylo to provedeno v rámci preventivních opatření na ochranu zdraví vojáků a zaměstnanců,“ podotkl náčelník Generálního štábu AČR Vlastimil Picek.

Picek: Očkování v resortu ministerstva obrany je povinné

Dle slov Picka je na rozdíl od civilní populace očkování v resortu ministerstva obrany povinné. V zákonu o ochraně veřejného zdraví je totiž jasně zakotvena povinnost osob se mimořádnému opatření podřídit, včetně mimořádného očkování. „Pro vojáky z povolání je to dále upřesněno v zákoně číslo 221, paragraf 94, odstavec 1, takže já pouze plním zákon,“ dodal.

„V resortu ministerstva obrany o zahájení či vhodnosti daného očkování rozhoduje náš hlavní hygienik, který mi tyto záležitosti připravil, a já tento rozkaz pak vydal,“ řekl Picek. Na shromáždění velitelského sboru minulý týden hlavní hygienik ministerstva obrany vysvětlil veškeré záležitosti očkování. „V případě, že voják i přes všechny informace, které od lékařů obdrží, odmítne očkování, je upozorněn na porušení mého nařízení, porušil by tím také plnění základní povinnosti vojáka,“ vysvětlil náčelník.

Vydáno pod