Ztracená půlmiliarda z konsolidační agentury míří před soud

Praha – Městské státní zastupitelství v Praze poslalo k soudu kauzu ztracených 500 milionů korun z účtů dceřiné firmy České konsolidační agentury (ČKA), společnosti Galileo Real. Bývalý manažer firmy Jan Šik, který měl v roce 2005 převést finance na soukromý zahraniční účet, čelí obžalobě z porušování povinnosti při správě cizího majetku. Podnikatele Miloše Skořepu, který prý peníze použil na své soukromé aktivity, obžaloval státní zástupce z podvodu. Mužům hrozí až osm a deset let vězení.

Podnikatel Skořepa je stíhán jako uprchlý. Loni v lednu byl zadržen ve Spojených arabských emirátech, později byl ale propuštěn na kauci. Za podvod se škodou velkého rozsahu mu původně hrozilo až dvanáct let vězení. Muž byl však obžalován podle nového trestního zákoníku. „Nový předpis snížil u tohoto trestného činu sazbu,“ vysvětlila Zenklová. Nyní mu tak hrozí o dva roky kratší trest. Šikovi se sazba nezměnila.

Bývalý manažer Šik dal před téměř pěti lety písemný souhlas k vyvedení peněz. Později to odůvodnil tím, že je chtěl v zahraničí zhodnotit. Částka údajně nakonec skončila na soukromém účtu a majitel konta je prý použil pro své potřeby. Účet byl veden u jedné z největších bank na světě, švýcarské United Bank of Switzerland (UBS). Koncem roku 2007 se česká vláda s UBS dohodla na tom, že banka státu vrátí 420 milionů korun a zbytek peněz budou vymáhat na Skořepovi.