Ministr Kocáb chce pokuty za porušení práv zaměstnanců

Praha - Ministr pro lidská práva Michael Kocáb chce více bránit práva zaměstnanců na soukromí. Vládu teď žádá, aby nařídila ministerstvu práce a sociálních věcí kontrolovat, jestli zaměstnavatelé nepřekračují zákon. Chce rovněž zavést pokuty pro ty, kteří pravidla porušují. Zákoník práce skryté sledování zaměstnanců zakazuje. Tresty za porušení tohoto pravidla ale neurčuje. Většina firem montuje kamery do svých budov jako prevenci před zloději. Kontroloři by při obchůzkách měli zjišťovat, jestli jsou opravdu k tomuto účelu používány. Zaměstnavatelé by také měli svým pracovníkům říci, kde jsou kamery umístěny a kam míří jejich objektivy.

„Navrhujeme, aby ministerstvo práce a sociálních věcí uložilo inspektorátům, aby se v plánech kontrol zaměřily v letošním a následujících letech na to, zda zaměstnavatelé neúměrně nezneužívají kontrolu zaměstnanců na pracovišti a nenarušují jejich soukromí,“ prohlásil Jan Litomiský, vládní zmocněnec pro lidská práva.

Tresty za špehování ale zákoník neurčuje – a to chce ministr Kocáb změnit. Novela, se kterou přichází na vládu, umožňuje Inspekci ministerstva práce a sociálních věcí dávat firmám za porušení soukromí pracovníků pokuty. „Určitě je účelné zákon novelizovat. Zákoník práce sice zakazuje sledování zaměstnanců, ale sankce chybí,“ míní mluvčí MPSV Štěpánka Filipová.

Reportáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)