Senátoři ladí žalobu na KSČM

Praha – Žaloba na Komunistickou stranu Čech a Moravy, kterou chystají středopravicoví senátoři, získává jasné kontury. Senátoři se v ní domáhají, aby Nejvyšší správní soud činnost strany pozastavil. Rozhodnutí, zda žalobu opravdu podat, je na vládě. Kabinet ale už jednou svůj verdikt oddálil.

Žaloba by mohla být hotová během několika dní a do soudní síně by po představitelích Dělnické strany mohla přivést i komunistické funkcionáře. „Chceme navrhnout pozastavení činnosti KSČM z důvodu porušování článku pět Ústavy České republiky,“ říká advokát Stanislav Němec, který žalobu připravuje.

Senátní komise shromáždila už před časem 76 výroků ze stranických materiálů a mítinků, které údajně dokazují porušování zákonů ze strany KSČM. V žalobě se nakonec objeví jen ty hlavní. „Vím, že si KSČM vybírá z naší zprávy ty nejslabší a ty potom rozcupuje. My tyto slabší důkazy odstraníme,“ uvedl senátor Jaromír Štětina.

Reportáž Ziny Plchové (zdroj: ČT24)

Na vypracování žaloby se dohodli středopravicoví senátoři s vládou. Pouze kabinet totiž může podat žádost k soudu. „I kdyby tak vláda rozhodla, tak se toho komunistická strana nebojí. Problém je ovšem v tom, že už nyní to vzbudilo nevoli velké skupiny levicových stran v Evropě a ve světě,“ upozorňuje předseda KSČM Vojtěch Filip.

O náklady na žalobu by se mělo podělit 8 senátorů komise, která se ústavností KSČM zabývá. Nebudou je ale platit ze svého. Každý z nich může ročně využít na odborné posudky či přípravu žaloby až 170 tisíc korun.

Skupina senátorů požaduje po KSČM splnění dvou podmínek:

  • aby se strana vzdala násilí jako prostředku politického boje
  • aby ze svého názvu vypustila slovo komunistická