Prvním letcům bojujícím o proplacení přesčasů dal soud za pravdu

Praha - Letci, kteří se soudí s armádou o přesčasy, zaznamenali dílčí úspěch. V prvních šesti případech zrušil soud rozhodnutí velitele společných sil, který by se tak jejich stížnostmi měl zabývat znovu. Rozsudek zatím není pravomocný a armáda se může odvolat. Ve sporu, při kterém piloti poukazovali na podle nich neférové proplácení nočních směn, které byly hodnoceny pouze jako pohotovost s poloviční sazbou, jde o desítky milionů korun.

53 vojáků se kvůli nerovnosti odměňování obrátilo na soud. Ten teď prvním šesti stěžovatelům dal za pravdu a armádu vyzval, aby stížnosti posoudila znovu. „Chceme doplatit dlužnou část platu a vhodné by samozřejmě také bylo, aby byl celý systém, který takto dále nezákonně funguje, změněn,“ tvrdí právník a bývalý pilot Miroslav Pechát.

Ministerstvo obrany se ještě může odvolat. Pokud to neudělá, dostane se celý případ zřejmě opět na stůl velitele společných sil. Generál Jiří Halaška, který o stížnostech rozhodoval, ale doplatil na skandál s hákovými kříži na helmách vojáků v Afghánistánu a z armády odešel. Halaškův nástupce, generál Hynek Blaško se o kauze bavit nechce s tím, že nezná podrobnosti a musí vše nejprve konzultovat s odborníky.

Reportáž Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)

Spor letců s armádou ohledně přesčasu představuje dosud největší žalobu vojáků proti armádě. Letci požadují proplatit přesčasy až 10 let zpátky. „Ty částky zhruba dosahují téměř milionu korun za jednoho,“ upřesňuje Pechát. Čtyřiadvacetihodinové služby armáda leteckým záchranářům neproplácí ani teď. Pokud by vojáci se žalobami uspěli, zřejmě by jim musela přidat.

Miroslav Pechát
Zdroj: ČT24