Vrah z Kmetiněvsi je na svobodě

Praha – Mladík, který před šesti lety zavraždil třináctiletou spolužačku z Kmetiněvsi na Kladensku, opustil v pátek výchovný ústav v Klíčově a je na svobodě. Oznámilo to Rádio Impuls s odvoláním na informace od ředitele ústavu Patrika Matoušů. Mladík je i na svobodě pod kontrolou lékařů i státního zástupce.

„Nadále má léčbu, to všechno trvá, pokračuje. Takže i nadále bude samozřejmě pod kontrolou,“ ujistil Matoušů. Znalecké posudky u pachatele kmetiněvské vraždy potvrdily rozsáhlou duševní a sexuální poruchu. Podle lékařů si hoch vraždu do posledního detailu naplánoval. Oběť zavraždil a poté ji sexuálně zneužil. 

Protože byl v době vraždy nezletilý, skončil ve výchovném ústavu, kde se podrobil ochranné léčbě. Mladík se musel léčit do dosažení plnoletosti. Poté mu soud léčení ještě o rok prodloužil. 

Reportáž Jana Osúcha (zdroj: ČT24)

Ochranná léčba skončila mladíkovi na začátku ledna, dobrovolně se ale rozhodl, že ještě v ústavu setrvá. Další hospitalizaci ale nemá mladík povinnou, mohl tak bez problémů léčebnu opustit. Jelikož vraždil jako nezletilý, nemá ani záznam v trestním rejstříku. 

Názory odborníků na nebezpečnost mladíka se různí

Psycholog Karel Netík ale varuje: „Pravděpodobnost, že v budoucnu spáchá nějaký trestný čin, je velmi vysoká.“ Psycholog se s chlapcem krátce po brutální vraždě setkal a jeho propuštění kritizuje. „To puzení k tomu sexu u něj stále existuje. Dispozice ke kriminálnímu chování jsou, i kdyby nebyl sexuální sadista,“ tvrdí Netík. 

Sexuolog Brichcín mladíka léčí a je naopak přesvědčen, že není nebezpečný, pokud se bude léčit: „Bude-li docházet kterýkoli člověk s parafílií na ambulantní léčení, nemusí se veřejnost obávat, že by spáchal nějaký trestný čin.“

Kmetiněvští vyzývají ke změně zákona

A toho se obává i starostu Kmetiněvsi Luěk Kvapil, toho zpráva o mladíkově propuštění sice nepřekvapila. Podotkl ale, že je o propuštění vraha nikdo neinformoval.  

Kmětiněvští obyvatelé sepsali výzvu, která má otevřít diskusi o legislativních změnách. „Myslím si, že aspoň u takhle závažného trestného činu by se mělo něco začít dít a takový trestný čin by měl být posuzován úplně jinou formou, než zatím v této fázi zákony umožňují,“ uvedl Kvapil.

Kmetiněvským se především nelíbí, že se na brutálního vraha pohlíží jako na beztrestného. „Změní si teď jméno a je v podstatě 'čistý', to se nám nelíbí,“ řekl starosta.

Třináctiletá dívka byla zavražděna před šesti lety na Nový rok mezi Kmetiněvsí a Hospozínem nedaleko Velvar. Nalezena byla u potoka nedaleko silnice mezi poli. K činu se po devíti měsících přiznal tehdy třináctiletý spolužák zavražděné, kterého usvědčily výsledky testů DNA.

hires
Zdroj: ČT24