Z pražské Bubenče zmizela během víkendu památkově chráněná vila

Praha – Stavební firma zbourala během jediného víkendu funkcionalistickou vilu malíře Karla Svolinského v pražské Bubenči. Dům, ze kterého zbyl jen několikametrový kráter, ale stál v památkově chráněném území a firma měla povolení pouze na jeho přestavbu a nástavbu. Od stavebního úřadu ji nyní hrozí, stejně jako majitelce objektu a stavebnímu dozoru, až půl milionová pokuta, další zřejmě i od památkářů, kteří ještě takový případ nezažili. Bubeneč patří mezi nejdražší pražské lokality. V oblasti, kde sídlí ambasády, stojí metr čtvereční pozemku mezi 20 až 40 tisíci korunami.

Funkcionalistickou vilu ze 30. let 20. století koupila Julia Romaněnko. V minulosti sídlila v objektu gruzínská ambasáda, později patřil diplomatické službě. Nová majitelka ale chtěla vilu opravit a zvětšit. Na stavbu dostala loni v létě i řádné povolení. Dům byl ale v průběhu podzimu loňského roku zbořen. „Bylo to v podstatě přes sobotu a neděli,“ řekl ČT soused Vojtěch Velíšek. Stavební úřad upozornili místní obyvatelé. Obrátila se na něj dokonce i ruská ambasáda. Památkáři jsou z takového jednání v šoku. „Je to prostě příšerný precedens, že si vůbec někdo v Praze a zejména v takovéto lokalitě něco takového dovolí,“ uvedl ředitel magistrátního odboru památkové péče Jan Kněžínek.

Stavba v atraktivní lokalitě má rozpočet přes 30 milionů

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Stavební úřad zastavil veškeré práce 29. prosince. Pokračují ale i nadále, investor navíc podle památkářů nekomunikuje a nepřebírá poštu. Úředníci se chystají na kontrolu začátkem února. Podle mluvčího Prahy 6 hrozí stavebníkovi, dodavatelům stavebních prací i stavebnímu dozoru s velkou pravděpodobností půl milionová pokuta.

Za chybějící archeologický průzkum by mohli udělit pokutu ještě památkáři. Stavební úřad nyní čeká na žádost o nový projekt. Pokud opět poruší zákon, udělí stavitelům i dodavatelům další pokutu. Víc dělat nemůže. Podle informací České televize má ale celá stavba v atraktivní lokalitě rozpočet přes 30 milionů.